Zbog pada rublje

Lukašenko zatražio da transakcije s Rusijom budu izražene u dolarima ili u eurima

Gospodarstvo / Flash | 18. 12. 2014. u 17:43 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko zatražio je da bjeloruske transakcije s Rusijom budu izražene u dolarima ili u eurima zbog naglog pada vrijednosti ruske rublje, javila je u četvtak državna novinska agencija Belta.

Ruska rublja pretrpila je u utorak najveći dnevni gubitak od 1998. godine i njena slabost predstavlja prijetnju ekonomiji Bjelorusije, bliskog saveznika i glavnog trgovinskog partnera Rusije.

Više od polovice bjeloruskog izvoza ide u Rusiju, većinom kamioni, traktori i industrijski strojevi, a oko 92 posto transakcija trenutno se obavlja u rubljama.

''Nećemo trgovati u rubljama, nego u dolarima. Odavno smo trebali tražiti od Rusije da nam plaća u čvrstoj valuti'', navodi Belta Lukašenkovu izjavu, prenosi Reuters.

Bjelorusija je izgubila 739 milijuna dolara u izvozu u razdoblju siječanj-listopad iako je njegov obujam ostao isti, sudeći po službenoj statistici.

Pad vrijednosti ruske valute kombiniran s niskim cijenama nafte, nastupajućom recesijom i zapadnim sankcijama zbog ukrajinskre krize prinudili su Kremlj da se suoči s financijskom krizom.

Bjeloruski ekscentrični čelnik, koji povremeno daje kritične izjave prema ruskoj politici uprkos bliskoj povezanosti dvije zemlje, izrazio je zabrinutost previranjima na ruskom tržištu.

''Mi nećemo ići za Rusijom. To je kategorično zabranjeno jer nije jasno šta se događa na ruskom tržištu'', kazao je.

On je izjavio da Bjelorusija neće devalvirati svoju valutu zbog slabosti ruske rublje. Bjeloruska rublja ojačala je prema ruskoj rublji na 163 s 290 na početku 2014.

Kopirati
Drag cursor here to close