Budućnost poljoprivrede

Lijanović se pohvalio poticajima i kampanjom sa svojim likom

Gospodarstvo / Flash | 12. 01. 2015. u 10:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vjerujem kako će novoformirana federalna parlamentarna većina imati razumijevanje za važnost proizvodnje hrane, jer je to jamac za opstojnost stanovništva svake zemlje'', kazao je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Jerko Ivanković Lijanović, koji je za Agenciju Fena govorio o radu Ministarstva u proteklom mandatu, te o planovima za 2015. godinu.

Smatra kako u slučaju bilo kojih poremećaja, građani koji ne proizvode vlastitu hranu mogu doći u jako težak položaj.

''Tada svi ugovori i slobodne trgovine prestaju važiti i svi se zatvaraju u svoje okvire i koriste one resurse koje imaju'', poručio je.

Također je naglasio kako su u 2014. godini napravili značajne iskorake u poljoprivredi, ali ne onoliko koliko su željeli. Podsjetio je da su u prvoj godini mandata povećali poticaje s 54 milijuna KM na 78 milijuna KM.

''Ali parlamentarna većina je u 2012. godini smanjila poticaje za deset milijuna KM čime je oštetila poljoprivredu'', rekao je Lijanović i dodao kako je povećanje izdvajanja sredstava stvorilo pretpostavke da je moguće povećati poticaje za većinu proizvodnji, i to do 50 do 100 posto.

Kao uspješno realiziran projekt, Lijanović je naveo provedenu kampanju za kupovinu domaćih proizvoda, dodajući da je Federalni zavod za statistiku potvrdio značajno povećanje kupovine domaćih poljoprivrednih proizvoda.

Naglasio je kako je cilj Ministarstva prvenstveno da poticaje ostvaruju istinski poljoprivredni proizvođači, te da su napravili nekoliko vrlo važnih inovacija u pravilima za dobivanje poticaja.

''Uveli smo obvezu dostavljanja računa kao dokaza da je roba plasirana na tržište da bi se poticaji mogli ostvariti, što nije bilo do ovog mandata'', objasnio je te naglasio da su završili Strategiju razvoja poljoprivrede od 2015. do 2019. godine, kojom je jasno definirano u kojem pravcu bh. poljoprivreda treba ići kako bi BiH postala izvoznik, a ne uvoznik hrane.

Tijekom četverogodišnjeg mandata, Lijanović je kazao kako je sve vrijeme insistirao da ovlasti na državnoj razini budu u funkciji. Između ostalih naveo je Zakon o zaštiti domaće proizvodnje koji bi trebao štititi domaću proizvodnju te sustav plaćanja koji omogućava korištenje sredstva iz EU.

Dodao je kako prošle godine zbog tog nedostatka nije iskorišteno 50 milijuna KM.

Kopirati
Drag cursor here to close