Plaće

Lijanović laže: Radnici prijete blokadama

Gospodarstvo / Flash | 15. 12. 2014. u 10:46 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Neka Jerko (Ivanković Lijanović, op.a) dođe i u lice nam kaže da nismo njegovi radnici. To iznajmljivanje pogona što su radili je samo puka formalnost jer on je i dalje ostajao vlasnik. Iznajmljivali su firmu samo svojoj rodbini. To je čista muljaža'', rekao je medijima Ivan Grbešić, jedan od prosvjednika koji su i danas izašli pred tvrtku Lijanovići tražeći da im se isplate plaće.

Reagirajući na izjave Jerke Ivankovića Lijanovića da nije riječ o uposlenicima firme Lijanovići, Grbešić je rekao kako aktualni federalni ministar ima 66 posto vlasništva a ostalo njegov brat Slavo.

''Uostalom, nas više firma ni vlasnici ne zanimaju. Samo neka nam isplate naše zarađene plaće i njima svako dobro'', rekao je Grbešić.

Radnici, koji su prosvjedovali pred firmom i u petak, navode kako im tvrtka za plaće duguje ukupno oko milijun KM za plaće, traže i uplatu doprinosa, a, budući da im se nitko nije obratio, osim pismenog pranja ruku, prijete da će blokirati zgradu, ali i prometnice.

Naime, doznaje se kako bi danas u Široki Brijeg trebali doći kamioni novih turskih vlasnika, pa su radnici krenuli s pripremama za blokadu prometnica.

Prosvjednica Marina Knezović kaže da je u Lijanovićevoj mesnoj industriji počela raditi prije trinaest godina.

''Samo sam nepunu prvu godinu bila uredno osigurana. Kasnije smo bili primorani ići na biro uz poruku kako će nas uskoro ponovno uredno prijaviti. No, to je ostala laž koja traje do današnjeg dana'', rekla je i dodala kako je su dobivali dojave o dolasku inspekcije.

''Onda bi svako bježao kud bi stigao'', rekla je Knezović.

Podsjećamo, prosvjednici su se u petak okupili pred tvrtkom da bi kasnije otišli i do obiteljske kuće Lijanovićevih.

Jerko Ivanković Lijanović sazvao je zbog toga presicu rekavši kako ''ovo nisu prosvjedi radnika firme 'Lijanović' jer ova firma već 12 godina nema zaposlenike iz razloga što je Uprava za neizravno oporezivanje na nezakonit način već 12 godina 'drži' blokirane račune''.

"Riječ je o zaposlenicima društava koji su u najmu u prostorijama firme 'Lijanović'. Ta društva imaju svoje vlasnike, svoje organe upravljanja i nemaju nikakvu vlasničku ili upravljačku strukturu vezanu sa 'Lijanović' d.o.o.", kazao je Ivanković Lijanović.

Ruke je oprala i tvrtka Laktat d.o.o., koja je u priopćenju za javnost istaknula kako je svjesna ovih problema, ali i da je nemoćna.

''Ističemo da smo svjesni svojih dugovanja no nismo u mogućnosti trenutno izvršiti svoje obveze. Do nemogućnosti izvršavanja naših obveza je došlo iz razloga što je gospodarsko društvo prvenstveno blokirano Istražnim postupkom od strane suda BiH, što nije osnovni razlog. Osnovni razlog ne izvršavanja obaveza sa kojim upoznati svi djelatnici je postupanje Uprave za indirektno oporezivanje BiH odnosno iz razloga što su isti su odbili povrat PDV-a u iznos od preko 300.000,00 KM sa zakonskim zateznim kamatama našem gospodarskom društvu'', navodi se u priopćenju Laktata.

I Gospodarsko društvo ZD.I. Produkt d.o.o. Široki Brijeg oglasilo se priopćenjem za javnost povodom prosvjeda djelatnika.

Gotovo identično (!?) kao i ono priopćenje Laktata, priopćenje tvrdi kako je to gospodarsko društvo svjesno svojih dugovanja ali da trenutno nije u mogućnosti izvršiti svoje obveze.

Do nemogućnosti izvršavanja njihovih obveza došlo je, kako navode, zbog toga što je to gospodarsko društvo prvenstveno blokirano istražnim postupkom od strane Suda BiH, što, kako ističu, nije osnovni razlog.

"Osnovni razlog neizvršavanja obveza, sa kojim su upoznati svi djelatnici, je postupanje Uprave za indirektno oporezivanje BiH, odnosno iz razloga što je ta uprava odbila povrat PDV-a u iznosu od preko 1.200.000,00 KM sa zakonskim zateznim kamatama našem gospodarskom društvu'', navodi se.

Istodobno, u javnosti se pomalo hlade rezultati Akcije Meso u kojoj je Lijanović uhićen zbog sumnje na porezne utaje. 

Kopirati
Drag cursor here to close