Različite izjave ministra

Lagumdžija: Između BiH i Hrvatske mogao bi izbiti trgovinski rat

Gospodarstvo / Flash | 06. 04. 2012. u 08:39 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ulaskom Hrvatske u EU intezivirat će se infrastrukturni problemi koji bi, ako se ne poduzmu hitne mjere, mogli dovesti do ''trgovinskog rata'' između Hrvatske i BiH, smatra ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

O toj je temi potpredsjednik Vlade RH Neven Mimica nedavno u Bruxellesu i razgovarao i s europskim povjerenikom za trgovinu Karelom De Guchtom. Da BiH odavno računa na promjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju potvrdio je Večernjem listu još u veljači pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dragiša Mekić.

- U Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU postoji klauzula koja kaže da obje strane mogu tražiti i dogovoriti se o daljnjoj liberalizaciji. Mi smo potpuno spremni za te pregovore i za dodatni protokol. Napravljena je detaljna analiza, što i koliko gubimo te koji proizvodi neće moći u Hrvatsku, a i na koje će se hrvatske proizvode plaćati carina, koja neće biti mala – objasnio je Mekić.

Kako piše Dnevni avaz, na sastanku s švedskim ministrom vanjskih poslova Carlom Bildtom u Sarajevu, Lagumdžija se dotaknuo pitanja ulaska BiH u euroatlantske integracije te problema s kojima bi se njegova zemlja mogla suočiti nakon ulaska Hrvatske u EU.

- Dobio sam uvjerenja da u periodu od narednih godinu dana, koji je posebno važan za BiH zbog toga što će Hrvatska tada postati članica EU, možemo računati na podršku Švedske, ali i Karla Bilta, kao jedne od ključnih osoba u Vijeću ministara EU, u rješavanju infrastrukturnih problema s kojima se suočava BiH - rekao je Lagumdžija koji ključnim problemom drži pitanje vanjskotrgovinskog deficita kojeg BiH ima u razmjeni s Hrvatskom.

To bi po njemu moglo dovesti do "kaosa i trgovinskog rata" kao i mogućeg dodatnog zatvaranja hrvatskih granica za robe iz BiH.

- Za petnaest mjeseci Hrvatska više neće biti u poziciji u kojoj je bila u proteklih petnaest godina, jer će biti članica EU i tada ćemo ta pitanja koja nismo godinama riješili morati rješavati u potpuno drugom kontekstu - smatra Lagumdžija.

Ministar drži kako bi način rješavanja problema trebao biti definiran u sljedeća tri mjeseca dok bi se preostalih dvanaest trebalo iskoristiti za praktično djelovanje.

Lagumdžijina retorika u intervjuu za Dnevni avaz potpuno je drugačija, iznimno zaoštrena, od one koju je – barem pred novinarima – koristio nakon što se u srijedu u Zagrebu sastao s ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić, a prije toga i s predsjednikom Ivom Josipovićem, prvim potpredsjednikom Vlade Radimirom Čačićem te predsjednikom Sabora Borisom Špremom u srijedu u Zagrebu.

Kopirati
Drag cursor here to close