Ambalažni otpad

Kompanija "Ekopark" podnosi aplikaciju udruženju Pro Europe za logo "Green Dot"

Gospodarstvo / Flash | 22. 07. 2012. u 09:26 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kompanija "Ekopak" priprema aplikaciju evropskom krovnom udruženju Pro Europe za dobivanje licence za logo Green Dot (Zelena točka). Green Dot na ambalaži znači da je za svaki komad ambalaže plaćeno njegovo zbrinjavanje.

- Ovih dana finaliziramo dokumentaciju. Sada čekamo još ocjenu revizije naše kompanije. Ovim bismo postali jedina kompanija koja će imati ovaj certifikat u BiH. Inače, samo jedna kompanija na razini države može imate ovu licencu, izjavila je u razgovoru za Fenu ovim povodom direktorica "Ekopaka" Amela Hrbat.

Naglašavajući da Pro Europe ima stroge kriterije za prijem ovlaštenog operatera sistema neke zemlje u svoje članstvo, Hrbat navodi da je ovo udruženje, osnovano 1995. godine, opći davatelj licence zaštitnog znaka "Zelene točke".
Također djeluje kao autoritativni glas i zajednička platforma koja predstavlja interese svih organizacija za reciklažu ambalažnog otpada koje su osnovane i pokrenute od ambalažne industrije po principu "produžene odgovornosti proizvođača", što znači da onaj koji ambalažu ili proizvode u ambalaži stavlja proizvode na tržište (proizvođači ambalaže, uvoznici, punioci, distributeri ili trgovci), treba da uspostavi sustav njenog prikupljanja i reciklaže.

Susuavi "Zelene točke" su međunarodno priznati modeli koji doprinose uspješnoj implementaciji produžene odgovornosti proizvođača, u skladu s načelima definiranim Direktivom EU 94/62 i odgovarajućim nacionalnim zakonodavstvom o ambalaži i ambalažnom otpadu.

Prema podacima koje navodi Hrbat, od svog osnivanja Pro Europe organizira razmjenu iskustava i znanja između 35 sustava u 35 zemalja. Oko 400 milijuna stanovnika ima pristup odvojenom prikupljanju ambalažnog otpada koje se financira od članova Pro Europe sustava.

Osim toga, oko 32 milijuna tona ambalaže je reciklirano i iskorišteno u 2009. godini od  članica Pro Europe sustava, a više od 25 milijuna tona ekvivalenta CO2 je sačuvano u 2009. godini zahvaljujući radu članica Pro Europe sustava.

- 'Ekopak' kroz članstvo u Pro Europe i kao nosilac prava licence  "Zelene točke" za Bosnu i Hercegovinu, našu zemlju u ovom segmentu približiti ostatku Europe, te će na taj način imati mogućnost razmjene znanja i iskustava i korištenja najboljih praksi, kaže direktorica Hrbat.

Također podsjetila  je da je "Ekopak" dozvolu za operatera za upravljanje ambalažnim otpadom u Federaciji dobio krajem maja ove godine, nakon što je kompanija zadovoljila zahtjevne kriterije Federalnog ministarstva turizma i zaštite okoliša.

Kopirati
Drag cursor here to close