Ulaganja u RS

Kineski Dongfang zainteresiran za gradnju novog bloka TE Gacko

Gospodarstvo / Flash | 27. 05. 2015. u 12:56 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Ureda kineske kompanije Dongfang Electric za središnju i istočnu Europu Liang Yongbin danas je u Banja Luci ministru industrije, energetike i rudarstva RS-a Petru Đokiću uručio pismo namjere vezano za suradnju u realizaciji projekta izgradnje novog bloka Termoelektrane Gacko, instalirane snage do 350 MW.

Đokić je rekao da je za Republiku Srpsku veoma važno da u realizaciji ovako značajnih projekata u elektroenergetskom sustavu ima partnera koji garantuje kvalitetnu i brzu izgradnju termoelektrane i koji iza sebe ima već uspješno realizovan projekat izgradnje Termoelektrane u Stanarima, saopćeno je iz entitetskog resornog ministarstva.

''U ovom trenutku postoji jak interes i opredjeljenje Vlade RS da se gradi nova, moderna termolektrana u Gacku koja će, primjenjujući najviše europske standarde u pogledu emisije štetnih plinova i energetske efikasnosti, znatno podići obujam proizvedene električne energije, doprinijeti ekonomskom razvoju Republike Srpske i otvaranju novih radnih mjesta'', rekao je Đokić.

Dodao je i da je cilj Vlade da se u realizaciju ovog izuzetno značajnog projekta krene već na proljeće iduće godine, zbog čega je planirano da Memorandum o razumjevanju između Vlade RS i Dongfanga bude potpisan već početkom idućeg mjeseca.

''Uvjeren sam da će kroz suradnju Dongfanga kao jednog od vodećih proizvođača elektroenergetske opreme u svijetu i jednog od vodećih međunarodnih izvođača projekata u oblasti energetike i naših stručnjaka iz elektroprivrednog sustava RS izgradnja novog bloka TE Gacko ubrzo početi'', rekao je resorni ministar.

Šef Ureda kineske kompanije Dongfang Electric za središnju i istočnu Europu Liang Yongbin izrazio je spremnost komanije da ubrzano realiziraovaj projekt, te je posebno zahvalio ministru Đokiću na ukazanom povjerenju.

Po njegovim riječima, pored bogatog iskustva u izgradnji termolektrana prednost Dongfanga, kao državne kompanije, je što ima podršku Vlade NR Kine i financijskih institucija koje mogu ponuditi najpovoljnije uslove za realizaciju ovog i drugih projekata u RS.

U pismu namjere koje je ministru Đokiću uputio predsjednik kompanije Dongfang Wen Shugang, između ostalog se navodi, da je za ovu kinesku kompaniju veoma važan razvoj energetike u RS, uključujući i izgradnju novog bloka TE Gacko.

Također, ova kineska komanije je tijekom proteklih pet godina, kroz realizaciju ugovora po principu „ključ u ruke“ za TE Stanari, stekla bogato iskustvo u oblasti realizacije termoenergetskog projekta u skladu sa standardima EU i domaćim zakonskim propisima, kao i suradnje sa lokalnim partnerima i lokalnim dobavljačima u RS.

Kopirati
Drag cursor here to close