Bugojno

Karlić: uzgajao bih koze, pravio sir i uposlio nekoliko radnika … ali nema struje!

Gospodarstvo / Flash | 05. 04. 2014. u 07:04 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Smatrajući da je u stočarstvu moguće ostvariti pristojnu zaradu za život u vrijeme kada je veoma teško doći do zaposlenja, mnogi stanovnici bugojanske općine vratili su se na selo. Jedan od njih je Tomislav Karlić koji se od prošle godine bavi uzgojem koza na obiteljskom imanju u Kehićima na području Mjesne zajednice Vileši.

Karlić  je dvadesetak godina radio u Njemačkoj. U Bugojno se vratio 2007. da bi nedugo nakon toga, zbog nedostatka posla, ponovo napustio svoj grad.

Posljednjih nekoliko godina radi u Tučepima u susjednoj Hrvatskoj, uglavnom sezonski. Budući da je po profesiji kuhar nije mu teško pronaći posao, međutim, želja da se vrati u rodni kraj i živi od uzgoja koza je velika.

- I prije rata sam se bavio poljoprivredom i peradarstvom. Prijatelji me poznaju i po uzgoju golubova. Trenutno sam vlasnik 26 koza i dvadeset jarića. Imam namjeru da proširim stado i da u obiteljskoj kući, koju planiram sanirati, počnem proizvodnju sira. U tom slučaju, zaposlio bih 2-3 radnika. Prošle jeseni, kada sam nabavio koze, okušao sam se u tom poslu i, čini mi se, da bih mogao praviti kvalitetan sir za prodaju - kaže Karlić.

Ističe, ipak, da bi sav njegov trud i zalaganje mogli biti uzaludni ako uskoro ne riješi problem nedostatka struje na imanju.

- U kući i na samom imanju nema struje. Obraćao sam se nadležnima u Elektrodistribuciji, ali bezuspješno, iako sam im dostavio na uvid svu potrebnu dokumentaciju. Nadam se da će pozitivno riješiti moj zahtjev, s obzirom  na to da je kuća i ranije bila priključena na elektromrežu - naglasio je.

Ističe da je zbog nedostatka struje imao gubitke u stadu, osam koza je uginulo tijekom jarenja u noćnim satima, kao i 13-14 jarića.

Okružen prirodnim ljepotama zavičaja, ovaj Bugojanac je uvjeren da bi rješavanjem problema sa strujom za kratko vrijeme mogao stvoriti uvjete za proširenje stada na stotinjak koza.

- Ovdje imam 28 duluma zemlje, skupa sa šumom, a dobio sam i na korištenje još oko 25 duluma. Svu tu zemlju stavio bih u upotrebu. Ovo mjesto, zaista, ima idealne uvjete za razvoj kozarstva - zaključuje Karlić.

Kopirati
Drag cursor here to close