Posao.ba izvještaj

Kako zapošljavaju male i novoregistrirane kompanije u BiH?

Gospodarstvo / Flash | 25. 07. 2014. u 10:20 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom prvog kvartala 2014. godine više od 80% malih i srednjih kompanija nije strukturirano planiralo nova zapošljavanja u 2014. godini, odnosno nema predviđen proračun za zapošljavanje novih uposlenika, pokazalo je istraživanje Posao.ba portala.

Situacija nije mnogo drugačija ni kada je riječ o novoregistriranim kompanijama na tržištu ispitanih tijekom drugog kvartala, od kojih njih 54% nema planove za prijem novih kadrova u tekućoj godini.

Poduzeća ne isključuju mogućnost da će otvarati nova radna mjesta, a ta činjenica pokazuje da se najveći broj novih radnih mjesta u tim kompanijama otvara neplanski, pa čak i stihijski jer nepovoljne prilike na tržištu ne dozvoljavaju godišnje planiranje zapošljavanja.

Usprkos tome, postoje i primjeri pozitivnih kretanja, gdje 70%  kompanija koje nisu zapošljavale u protekloj godini planiraju otvaranje novih radnih mjesta (u ovaj postotak ne spadaju novoregistrirane kompanije).

Istraživanje provedeno tijekom prve polovice tekuće godine  je u najvećoj mjeri obuhvatilo novoregistrirane kompanije na tržištu kao i kompanije koje u proteklom periodu nisu aktivno i planski tražile radnu snagu, a pokazalo je da 30% takvih kompanija nije uopće zapošljavalo nove radnike u posljednje dvije godine.

Rezultati pokazuju da veliki broj poslodavaca očekuje subvencije i programe zapošljavanja od zavoda, te da zapošljavanja planiraju stihijski nakon oglašavanja poziva za ovakve programe, ili da su jednostavno u fazi začetka poslovanja gdje nema prostora za širenje kadrova.

Male i novoregistrirane kompanije u BiH koje su obuhvaćene istraživanjem, prilikom zapošljavanja uglavnom se oslanjaju na preporuke rodbine i poznanika u procjeni kandidata i njihov prijem u radni odnos, dok se srednje i velike kompanije odlučuju na profesionalne usluge specijaliziranih servisa za zapošljavanje.

U 56% ispitanih kompanija koje su najvećim djelom manja poduzeća, odluku o zapošljavanju donosi isključivo direktor, dok svega 6% kompanija ima odjel za ljudske resurse zadužen za brigu o postojećim i novim uposlenicima.

Više od 33% kompanija koje su zapošljavale u protekle dvije godine je to uradilo putem preporuke, a svega 8% kompanija je prilikom zapošljavanja koristilo internet, radio ili novine (najvećim dijelom se odnosi na mala poduzeća, dok su novoregistrirane kompanije izuzete iz ovog postotka).

Kada je riječ o novoregistriranim kompanijama, 45% ispitanih kompanija zapošljava isključivo na osnovu preporuke, a odluku o zapošljavanju u najvećem broju slučajeva donosi direktor (89%).

 

Najtraženiji kadrovi

Kadrovi koje kompanije u BiH najviše traže su prodaja (25%), administracija i logistika (25%) te zanati (15%). Najmanje traženi su kadrovi iz oblasti menadžmenta (2%), financije (2%), te fizička radna snaga (7%).

Situacija nije mnogo drugačija ni kada su u pitanju novoregistrirane kompanije na tržištu BiH, koje najveće potrebe imaju za kadrovima iz oblasti prodaje (37%), KV struka (20%), zatim logistika (9%), administracija (7%), IT (5%) i financije (4%).

 

Kopirati
Drag cursor here to close