Juncker

Kako izbjeći Grexit

Vijesti / Svijet | 07. 07. 2015. u 10:33 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Moja želja je da izbjegnemo Grexit i vrijeme je da se nađemo za pregovaračkim stolom", izjavio je u utorak predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, nekoliko sati prije summita eurozone o Grčkoj.

''Moja želja je da izbjegnemo Grexit (izlazak Grčke iz eurozone), ja sam protiv Grexita'', rekao je Juncker u prvoj izjavi poslije grčkog referenduma na kojem je grčki narod odbio prijedloge grčkih kreditora EU, MMF-a i ECB-a da novim kreditom spase zemlju.

''Ima u Europskoj uniji onih koji otvoreno ili ne govoreći žele da Grčka napusti eurozonu. Najjednostavniji odgovori su često loši'', rekao je.

''Europa je stalna borba da se pronađe kompromis a Komisija će učiniti sve da se pregovori nastave i vrijeme je da se okupimo za pregovaračkim stolom'', kazao je Juncker.

Dodao je kako će na summitu sazvanom za utorak poslijepodne u Bruxellesu zahtijevati od grčkog premijera Aleksisa Ciprasa "objašnjenje" zašto je organiziran referendum 5. srpnja.

Pitanje na koje su trebali odgovori Grci "već dugo ne postoji". Prijedlozi kreditora stavljeni na referendum su već bili "prevaziđeni", kazao je.

"Oni su izneseni osam dana ranije i odnosili su se na plan pomoći za koji je rok istekao prošlog tjedna", rekao je Juncker.

Prostora za razgovor ima, kazala je jučer Angela Merkel, unatoč brojim kritikama koje su Ciprasu zadnjih dana upućene iz Njemačke.

"Jasno kažemo da vrata za razgovore ostaju otvorena i da u tom smislu treba razumjeti sutrašnji sastanak čelnika eurozone. Ali, u isto vrijeme kažemo da nisu ispunjeni uvjeti za početak pregovora o konkretnom programu Europskog stabilizacijskog mehanizma", rekla je njemačka kancelarka.

I francuski predsjednik Francois Hollande istaknuo je jučer kako su pregovori Grčke i vjerovnika i dalje mogući, no upozorio je kako bi grčka vlada brzo trebala izaći s prijedlozima. Naglasio je i važnost spremnosti na ozbiljne reforme, koje bi bile nagrađene financijskim paketom pomoći.

No, Angela Merkel, prema pisanju njemačkog tabloida Bild, ipak ima drugačiji plan. Ona će, tvrdi Bild, predložiti da Grčka napusti eurozonu i vrati se drahmi.

Isti izvor, kako prenosi portal index.hr, sugerira da neće biti novog paketa financijske pomoći Grčkoj, odnosno da njemački porezni obveznici više ni u kakvim bailoutima ne žele sudjelovati.

Umjesto toga Merkel će navodno ponuditi da se Grčkoj ipak oproste dugovi, i to čak polovica. Također, Merkel će ostatku Europske unije predložiti da Grcima pomognu kroz humanitarne donacije, a u obnovi gospodarstva na raspolaganju su im i europski fondovi.

Merkel navodno smatra da bi grčki povratak na drahmu dugoročno bio isplativ, s obzirom da bi slabija valuta značila lakši izvoz grčke robe i povećani broj turista, što bi rezultiralo novim radnim mjestima.

Kopirati
Drag cursor here to close