Zamjena

Japan: Solarna energija kao alternativa nuklearkama

Gospodarstvo / Flash | 28. 04. 2015. u 13:15 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon hidrauličkog frakturiranja nafte iz škriljaca, koje je izazvalo veliki pad cijena nafte na svjetskom tržištu i pretvorilo SAD u vodećeg svjetskog proizvođača crnog zlata, pred svijetom je, po svemu sudeći, još jedna energetska revolucija. Cijene solarnih panela za proizvodnju struje u posljednjih su nekoliko godina pale za oko 80 posto i vjeruje se da će upravo ove godine početi njihov veliki prodor na tržište SAD-a, Europe i Japana.

Upravo solarnu energiju Japan danas vidi kao alternativu svojim nuklearkama koje tamošnja javnost sumnjičavo gleda još od nesreće u Fukushimi. Japanske energetske kompanije grade dva velika solarna polja u okolici Osake. Jedno od njih, solarno polje Okayama vrijedno 1,1 milijardu dolara, gradi se na kopnu, dok je nedaleko od grada Katoa u toku gradnja dvaju plutajućih solarnih polja koja se nalaze na posebnim pontonima na vodi.

''Solarna energija zamijenit će nuklearnu energiju i fosilna goriva. Japanske energetske kompanije mogu usporiti gašenje nuklearnih reaktora i elektrana na fosilna goriva, ali ih neće izbjeći'', kaže Tomas Kaberger, predsjednik uprave Japanske zaklade za obnovljivu energiju.

Koliko je u pravu, govori i podatak da su od 2011. ugašena 43 nuklearna reaktora na otoku. Slična je situacija i u ostatku zapadnog svijeta koji klasične izvore energije sve više zamjenjuje ekološki prihvatljivim načinima proizvodnje. Trenutno prvi izbor za nove investicije su upravo solarne ploče jer je Kina počela njihovu hiperprodukciju, što je uvelike snizilo cijenu tehnologije, a ujedno i cijenu električne energije proizvedene iz sunca. Tako je danas trošak proizvodnje jednog vata solarne energije u Njemačkoj tri puta niži nego prije samo godinu dana. A očekuje se da će cijene dodatno padati.

Prema procjenama Exxon Mobila, solarni kapaciteti za proizvodnju električne energije u sljedećih 25 godina uvećat će se 20 puta. Promjeni situacije na energetskom tržištu i sve većoj upotrebi solarnih fotopanela pogoduje i činjenica da se globalno solarni indeks povećao za 40 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close