Transport i energetika

Jadransko-jonska autocesta i plinovod moraju prolaziti kroz BiH

Gospodarstvo / Flash | 03. 09. 2015. u 07:32 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina konačno je utvrdila detalje za provedbu akcijskog plana otklanjanja nedostataka u borbi protiv pranja novca, s ciljem harmonizacije sustava sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma. Radi se o preporukama Radne grupe za financijske mjere protiv pranja novca – FATF, a zbog čijeg je neispunjavanja u jednom trenutku prijetilo da BiH završi na crnoj listi.

No, Vijeće ministara jučer je potvrdilo nositelje aktivnosti u ovom planu te je predviđeno osam aktivnosti, kao i rokovi u kojima pojedine stavke akcijskog plana trebaju biti provedene.

Aktivnosti se odnose na kriminalizaciju pranja novca; privremene mjere i zapljenu; sankcije; propise i nadzor; opseg krivičnog djela financiranja terorizma; ciljane financijske sankcije; neprofitni sektor i prekogranični nadzor valuta. Vijeće ministara je zadužilo Moneyval izaslanstvo BiH da u punom sastavu prisustvuje sastanku sa FATF-om, koji je zakazan za 18. rujna ove godine.

Autocesta i plinovod

Vijeće ministara BiH usvojilo je informaciju o nastupu izaslanstva BiH na konferenciji zemalja zapadnog Balkana, održanoj u Beču 27. kolovoza te je zaključeno kako treba nastaviti raditi na realizaciji projekata iz oblasti transporta i energetike te, u tom smislu, nastaviti inzistirati na tome da Jadransko-jonski autoput i Jadransko-jonski plinovod prolaze kroz BiH.

Također, zaključeno je da je vrlo bitno pristupiti izradi energetske strategije kao uvjetu za kandidiranje projekata iz ove oblasti.

Ekonomske aktivnosti

Nakon jučerašnje sjednice obznanjene su i prve pozitivne vijesti o ekonomskim aktivnostima, pa je tako u informaciji Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih pokazatelja za razdoblje siječanj-lipanj 2015. godine navedeno intenziviranje godišnjeg rasta ekonomske aktivnosti u drugom u odnosu na rast iz prvog tromjesečja.

Na to, prije svega, ukazuju ubrzanje rasta izvoza i uvoza, industrijske proizvodnje, PDV prihoda i sl. Tako je nominalni rast robnog izvoza u drugom tromjesečju od 6,1 posto više nego udvostručen u odnosu na stopu iz prvog kvartala.

Robni uvoz nakon nominalnog pada u prvom tromjesečju od 1,9 posto bilježi skoro identičnu stopu godišnjeg povećanja u drugom kvartalu. Nakon blagog godišnjeg smanjenja u prvom tromjesečju (0,7 posto), industrijska proizvodnja se popravila u drugom tromjesečju, tako da je na polugodištu ostvareno povećanje fizičkog obima od 1,9 posto.

Prihodi od PDV-a su, prema poreznim prijavama, zabilježili polugodišnji rast od 2,5 posto. Procjenjuje se da je ekonomski rast BiH u prvom polugodištu posljedica domaće tražnje uz određeni doprinos vanjskotrgovinske bilance.

Skroman rast BDP-a

S druge strane analizom kretanja ekonomskih trendova u BiH u 2014. godini može se primijetiti skroman rast ekonomskih aktivnosti. Nominalni BDP, prema procjeni Centralne banke BiH, za 2014. godinu iznosi 26,933 milijuna KM, a realna stopa rasta BDP-a na godišnjoj razini je pozitivna i iznosila je 0,7 posto. Izvjestan napredak je ostvaren u drugoj polovini godine, tako da je za cijelu godinu procijenjen tek blagi realni rast BDP-a, znatno niži od planiranog.

Vatrogasci dobili carinske povlastice

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Uprave za neizravno oporezivanje, donijelo je Odluku o dopunama Odluke o postupku ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja uvozne dadžbine na opremu koja se stavlja u slobodan promet za organe civilne zaštite i vatrogastva.

Ovom odlukom se kao korisnici carinskih povlastica uvode dobrovoljna vatrogasna društva u entitetima i Brčko Distriktu i vatrogasni savezi, detaljnije se utvrđuje pojam vatrogasnih sredstava i opreme te se propisuje dokumentacija u postupku ostvarivanja prava iz predmetne odluke, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Izmjena izbornog zakona

Jučer su međuresornu radnu grupu za izmjenu izbornog zakonodavstva ispred Vijeća ministara BiH imenovani ministar pravosuđa Josip Grubeša, ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

Vijeće ministara BiH je, u redovnoj proceduri rotacije, donijelo Odluku o imenovanju Arijane Regoda-Dražić za predsjednicu Konkurencijskog vijeća Bosne i Hercegovine s jednogodišnjim mandatom, za razdoblje od 1. listopada 2015. do 30. rujna 2016. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close