ekonomski migranti

Iz Njemačke vraćen 261 bh. državljanin

Gospodarstvo / Flash | 23. 05. 2016. u 13:52 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Savezne Republike Njemačke od 3.903 osobe koliko se prema navodima nadležnih njemačkih tijela, nalazi u SR Njemačkoj u kategoriji ekonomskih migranata 261 bh. državljanin vraćen je u BiH od 10. prosinca 2015. do 23. travnja 2016. godine.

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici usvojilo je informaciju Ministarstva sigurnosti o aktivnostima BiH u prihvatu državljana Bosne i Hercegovine koji se vraćaju iz Savezne Republike Njemačke u Bosnu i Hercegovinu na osnovu Europskog hitnog putnog lista za povratak (Laissez Passer).

Radi efikasne realizacije procesa povratka državljana BiH produžena je upotreba Europskog hitnog putnog lista za povratak, koji izdaju nadležna tijela SR Njemačke, a koji će važiti za bh. državljane prilikom njihovog povratka/deportacije/protjerivanja u Bosnu i Hercegovinu u dodatnom periodu od 60 dana, počevši od 8. svibnja 2016. godine.

Samo 75 državljana BiH prihvaćeni su s EU - Laissez Passer dokumentom.Vijeće ministara BiH prihvatilo je inicijativu Ministarstva financija i trezora i odredilo izaslanstvo za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o zajmu (projekt Koridor 5 c - Klopče - Donja Gračanica) između Bosne i Hercegovine i Europske banke za obnovu i razvoj, vrijednog 36 milijuna eura.

Riječ je o izgradnji poddionice autoceste na Koridoru 5c - zenička zaobilaznica Klopče - Donja Cračanica (tunel Pečuj), koja se nalazi na dijelu autoceste Doboj Jug - Tarčin. Rok otplate zajma je 15 godina, uključujući četiri godine grejs perioda s alokacijom na Federaciju BiH i krajnjeg korisnika JP Autoceste Federacije BiH.

Ukupna vrijednost projekta je procijenjena na oko 100 milijuna eura, od čega će iz kredita OFID-OPEC fonda za međunarodni razvoj biti osigurano 60 milijuna eura, što uz ovih 36 milijuna EBRD-ovog zajma ukupno iznosi oko 96 milijuna eura, a nedostajući iznos bit će osiguran iz vlastitih sredstava.

Ministarstvo financija i trezora, nakon završenih pregovora, dostavit će Vijeću ministara prijedlog ugovora s osnovama za njegovo zaključivanje u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama BiH. Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma o financiranju državnog programa aktivnosti za BiH 2014. između Bosne i Hercegovine koju predstavlja Direkcija za europske integracije Vijeća ministara BiH i EU koju predstavlja Europska komisija.

U okviru Državnog programa aktivnosti za BiH Europska unija izdvojit će 22.581.834 eura, od čega će više od 62 posto novca biti usmjereno na ekonomski razvoj zemlje.

Istovremeno je Vijeće ministara BiH utvrdilo Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma o financiranju programa aktivnosti prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora za 2014. godinu između Bosne i Hercegovine i Evropske unije, koju predstavlja Europska komisija. Ovim programom prekogranične suradnje obuhvaćeno je 54 općine u Bosni i Hercegovini i 14 općina u Crnoj Gori uz financijsku podršku EU u iznosu od 840.000 eura.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog sporazuma između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine za IPA II Program prekogranične suradnje "Srbija – Bosna i Hercegovina“ 2014 – 2020.

Na ovaj način dvije države uređuju odnose, definiraju uloge i nadležnosti u pogledu upravljanja IPA II Programom prekogranične suradnje i njegovim provođenjem u slučajevima kada se primjenjuje sistem indirektnog upravljanja projektima.

Europska komisija odobrila je u prosinca 2014. godine Program prekogranične suradnje Srbija - Bosna i Hercegovina za period 2014 – 2020. godine, kao podršku njihovim nastojanjima da provedu potrebne reforme za ulazak u EU. Vijeće ministara BiH upoznato je sa zaključcima 29. sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine povodom rasprave o izvještaju BHRT-a o realizaciji planskih dokumenata za 2015. godinu, financijskom planu i planovima programa BHR 1 i BHT 1 za 2016. godinu i izvještaju o obavljenoj reviziji financijskog poslovanja BHRT-a za 2015. godinu.

Ministarstvo komunikacija i prometa zaduženo je da pripremi i Vijeću ministara dostavi prijedlog odluke o formiranju interresorne radne grupe koja bi u potpunosti analizirala primjenu postojećeg zakona o Javnom radiotelevizijskom sustavu BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close