Uvoz radnika?

Hrvatskoj potrebno 42.000 sezonskih radnika

Gospodarstvo / Flash | 18. 05. 2016. u 06:42 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trenutno u Hrvatskoj nedostaje veliki broj sezonskih radnika pogotovo u djelatnostima trgovine i turizma.

Od početka ove godine od kraja veljače upuc´eni su vec´i zahtjevi poslodavaca za sezoncima pa bi njihov broj za ovu godinu mogao premašiti 42.000 sezonaca prošle godine.

U 2015. godini u turizmu i ugostiteljstvu bilo je ukupno zaposleno 21.877 sezonskih radnika, a u ovoj se godini svakako očekuje vec´a i jača potražnja, što zbog rasta turizma i očekivanih boljih rezultata tako i zbog odljeva ugostiteljskih radnika u EU, pa bi broj sezonskih radnika samo u ugostiteljstvu mogao porasti i do 30.000, prenosi N1.

"U ovom trenutku usprkos trudu HZZ-a zainteresiranih za posao je bilo svega 10 posto, pa se postavlja pitanje kako to da tako veliki broj nezaposlenih ljudi nije zainteresiran ni da čuje uvjete zaposlenja", rečeno je na sastanku ministrice rada i mirovinskog sustava Nade Šikic´ i Antona Klimana, ministar turizma zajedno sa predstavnicima HUP-a u prostorima Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

"Ukoliko se ne bi donijele operativne mjere koje su u ovom trenutku neophodne onda c´e se svakako biti potreban razgovor oko kvota za zapošljavanje stranaca", zaključuje se u priopćenju Hrvatske udruženja poslodavaca, navodi Poslovni dnevnik.

Kopirati
Drag cursor here to close