Do tri mjeseca

Hrvatska: Banke će snosit dio troškova i pristati na konverziju 'švicaraca'?

Gospodarstvo / Flash | 19. 01. 2015. u 14:03 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Banke su spremne kratkoročno, do tri mjeseca, samostalno snositi trošak mjera za olakšavanje otplate kredita u švicarskim francima (CHF), oslanjajući se na postojeća rješenja", objavljeno je u ponedjeljak iz Hrvatske udruge banaka (HUB), iz koje navode i da su predstavnici poslovnih banaka usuglasili pristup olakšavanju otplate kredita u CHF kojeg će iznijeti na današnjem sastanku s predstavnicima Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke.

U Ministarstvu financija je oko 14 sati započeo tehnički sastanak predstavnika Ministarstva, središnje banke i poslovnih banaka na kojem bi trebale biti usuglašene mjere za ublažavanje posljedica snažnog rasta tečaja švicarskog franka na korisnike kredita vezanih uz tu valutu.

"Predstavnici banaka održali su sastanak na kojemu su usuglasili pristup olakšavanju otplate kredita u švicarskim francima kojeg će iznijeti na sastanku s Ministarstvom financija i Hrvatskom narodnom bankom. Banke su spremne kratkoročno, do tri mjeseca, samostalno snositi trošak takve mjere, oslanjajući se na postojeća rješenja", navode iz HUB-a.

Dodaju i da "u cilju dugoročnog rješenja, predlažu da se u tom razdoblju pristupi izradi modela konverzije za kredite u švicarskim francima, koje će uzeti u obzir razlike u socijalnoj poziciji dužnika te ravnomjerno rasporediti trošak provedbe dugoročnog rješenja između svih dionika".

Kako prenosi Jutarnji list, po podacima Hrvatske narodne banke (HNB), ukupni iznos kredita vezanih uz švicarski franak krajem rujna prošle godine bio je 23,7 milijardi kuna, a više od 92 posto se odnosi na kredite stanovništvu, prvenstveno stambene.

Vrdoljak: Ova situacija ne dopušta 'žmirenje'

Ministar gospodarstva i potpredsjednik Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata (HNS) najavio je da će hrvatska Vlada, nakon konzultacija, još ovaj tjedan pronaći rješenje kako pomoći dužnicima u švicarskim francima.

"Moramo naći rješenje zajedno u konzultacijama s HNB-om, bankama, ministarstvom financija. Ova situacija ne dopušta 'žmirenje' na taj problem već brzu reakciju", rekao je Ivan Vrdoljak na konferenciji za novinare ne želeći precizirati o kojim je potezima Vlade točno riječ.

Mislim da ćemo već ovaj tjedan biti pred rješenjem koje će biti u interesu ne samo građana koji su opterećeni tečajem, nego mislim da je i bankama u interesu da za dogoročno poslovanje na hrvatskom tržištu pokažu i socijalnu osjetljivost, rekao je.

"Još smo u fazi konzultacija i kada dođu konačna rješenja mi ćemo ih objaviti", dodao je Ivan Vrdoljak.

Kopirati
Drag cursor here to close