Konferencija

HNŽ zainteresirana za upravljanje inovativnim rastom u području ribarstva i marina

Gospodarstvo / Flash | 28. 10. 2016. u 10:30 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

„Hercegovačko-neretvanska županija zainteresirana je i spremna za suradnju u sva četiri ključna područja Strategije - povezivanje regija, očuvanje, zaštitu i poboljšanje kakvoće okoliša, poboljšanje regionalne privlačnosti, a kao jedini bosanskohercegovački izlaz na more i za područje upravljanja inovativnim rastom u području ribarstva i marina“, kazao je dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko – neretvanske županije, obraćajući se nazočnima na Konferenciji „Uloga Strategije za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) u jačanju prosperiteta i sigurnosti u Europi“ koju je u Dubrovniku organizirala Group EPP (Europska pučka stranka) u Europskom odboru regija, priopćeno je.

“Izražavajući neskriveno zadovoljstvo što smo prepoznati kao regija koja može dati doprinos regionalnom dijalogu, koristim priliku da zahvalim na ukazanom povjerenju predsjedniku Schneideru i našem domaćinu kolegi Nikoli Dobroslaviću - županu dubrovačko-neretvanskom, ali i svim članovima obitelji Europske pučke stranke u Europskom parlamentu i Odboru regija što prepoznajete i promičete uključivanje lokalne i regionalne vlasti u oblikovanje europske politike“, naglasio je predsjednik Herceg dodavši kako „Vlada Hercegovačko-neretvanske županije u cijelosti dijeli europske vrijednosti integriranja i čvrsto je opredijeljena da se, kroz partnerstvo i suradnju, još snažnije uključi u taj proces i tako doprinese što skorijem prijemu BiH u članstvo EU“.

Govoreći o BiH, kao državi u procesu pristupanja EU, koja mora ispuniti sve kriterije koji ovise isključivo o nama i našoj spremnosti da u cijelosti preuzmemo i implementiramo europske vrijednosti, kazao je kako smo zahvalni što na tom putu možemo tražiti i dobiti pomoć onih koji su te kriterije ispunili i dostigli europske standarde.

„U tom svjetlu iščitavamo i Strategiju EU za Jadransko-jonsku euroregiju. Vjerujemo da će suradnja unutar Strategije svakako pomoći nama koji još nismo u Uniji, ali i donijeti dobrobit građanima cijele regije promicanjem gospodarskog i socijalnog blagostanja, rasta i zapošljavanja u cijeloj regiji. Hercegovačko-neretvanska županije, uvjeren sam i cijela BiH, jesu i uvijek će biti za suradnju i zajedništvo na svim poljima. Kroz Strategiju želimo ući u nove oblike suradnje, s novima zadatcima kojima ćemo se posvetiti predano i s dobrom voljom na dobrobit svih naših građana“, zaključio je predsjednik Herceg.

Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije u svom obraćanju na poseban se način osvrnuo na dobru suradnju s Hercegovačko – neretvanskom županijom, naglasivši kako se s našom Županijom razmatra mogućnost osnutka Europske grupacije za teritorijalnu suradnju (EGTS). Budući da osnivanja Europskih grupacija za teritorijalnu suradnju (EGTS) imaju za cilj olakšati i promicati prekograničnu, transnacionalnu i međuregionalnu suradnju država članica ili njihovih regionalnih i lokalnih vlasti, župan Dobroslavić je naglasio kako moguće osnivanje ove Grupacije vidi kao model još bolje prekogranične suradnje i snažnijeg povezivanja regija.

Sudjelujući u raspravi predsjednik Herceg govorio je i o aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo u Europsku Uniju, kao i o izazovima koji pred našom državom stoje na ovom putu.

Nakon svih obraćanja i provedene rasprave očekuje se usvajanje Deklaracije kluba EPP pri Europskom odboru regija u kojoj se podupire koncept makroregionalnih strategija kao integriranih okvira između država članica Europske unije i trećih zemalja za suočavanje sa zajedničkim izazovima i iznalaženje rješenja uz pomoć snažnijeg partnerstva, koordinacije i povezanosti gospodarske, socijalne i teritorijalne kohezije.

U Deklaraciji je također naglašeno da europska, nacionalna, regionalna i lokalna razina vlasti moraju sudjelovati u osmišljavanju i provedbi EUSAIR-a, te je pozdravljen opseg i sadržaj četiri postojeća stupa EUSAIR-a (plavi rast, povezivanje regija, kvaliteta okoliša i održivi turizam), ali i potaknuto uvrštavanje drugih važnih stupova koji bi stanovnicima Jadransko – jonskog područja mogli donijeti korist na području razvitka.

Inače, Konferenciji su bili nazočni Marija Vučković, zamjenica ministra regionalnog razvitka i fondova EU u Vladi RH, Michael Schneider, predsjednik EPP Grupe u Europskom odboru regija, Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije, Franz Schausberger, posebni savjetnik Europske komisije za proširenje, Morten Jung, šef Odjela za zapadni Balkan, Markku Markkula, predsjednik Europskog odbora regija, Andrea Mairate, voditelj Odjela makro-regije i Europske teritorijalne suradnje, Anton Kovačev, voditelj EIB ureda u Zagrebu, Alfredo Malcarne, predsjednik Brindisi gospodarske komore, predstavnik Foruma Jadransko-jonske gospodarske komore, DG za Europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Europska Komisija i drugi visoki dužnosnici.

Kopirati
Drag cursor here to close