Provjera duhana

Herkon odgovara Vladi: Ministar nema ovlasti

Gospodarstvo / Flash | 08. 01. 2015. u 15:05 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Herkon d.o.o je jedino poduzeće u BiH koje je akreditirano sukladno standardu BAS EN ISO/IEC 17025 za ispitivanje parametra u cigaretama'', pojasnili su iz ovog poduzeća za Bljesak.info reagirajući tako na nedavne istupe Vlade FBiH kojom se nalaže provjera ovog poduzeća zbog navodnih nezakonitosti.

''Zakon o duhanu kaže da kvaliteta cigareta na tržištu mora biti provjerena u laboratoriji koja je akreditirana od Instituta za akreditaciju BiH, a ne u laboratoriju ovlaštenom od Ministarstva trgovine. Ministar trgovine u ovom slučaju nije nadležan za izdavanje ovlaštenja za ispitivanje kakvoće cigareta poduzeću Herkon d.o.o.'', pojasnili su iz ovog poduzeća.

Podsjećamo, Federalna vlada je na 145. Sjednici donijela Zaključak kojim obvezuje Federalnu upravu za inspekcijske poslove da izvrši kontrolu i do 31.12.2014. godine izvijesti Vladu Federacije BiH o upućivanju uzoraka za ispitivanja kvalitete cigareta privrednom društvu 'Herkon' d.o.o. Mostar, koje prema navodima u priopćenju Federalne vlade nije ovlašteno za ovu kontrolu.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove još uvijek nismo dobili odgovor jesu li provjerili zakonitost rada ove tvrtke, što su prema ranijim priopćenjima iz Vlade FBiH trebali učiniti do kraja 2014. godine.

''Kada netko od ovlaštenih za davanje izjava za medije bude u mogućnosti, dobit ćete odgovor'', kratko su poručili iz Federalne Uprave za inspekcijske poslove.

Naime, U članku 35. Zakona o duhanu stoji da 'Kvaliteta duhanskih proizvoda izvan teritorije BiH mora biti provjerena prije carinjenja i to u laboratoriji za analizu duhana i duhanskih prerađevina koja je akreditirana od Instituta za akreditiranje BiH.

Glavna tržišna inspektorica Jasna Bradvica u svom dopisu navodi da kontrola duhana i duhanskih prerađevina nije određena 'Odlukom o određivanju proizvoda' (Službene novine Federacije BiH, broj: 39/98) za koje kontrolu kakvoće obavljaju poduzeća ovlaštena od strane Federalnog ministarstva trgovine.

U PDF dokumentu možete potražiti instrukcije glavne inspektorice o kontroli kakvoće cigareta pri uvozu, te odluku o određivanju proizvoda za koje kontrolu kakvoće obavljaju poduzeća ovlaštena od strane Federalnog ministarstva trgovine.

Dokumentaciju možete preuzeti ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close