Suradnja

HBŽ će preko Hrvata zaraditi na višku vode

Gospodarstvo / Flash | 21. 06. 2016. u 16:11 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U radnoj posjeti Vladi Hercegbosanske županije danas je boravilo izaslanstvo Splitsko - dalmatinske županije koju su činili zamjenik župana Ante Šošić, pročelnik za gospodarstvo Splitsko-dalmatinske županije Anđelko Katavić, savjetnik u tvrtci HEP prof. dr. Mate Dabro, Mirjan Švonja iz Hrvatskih voda i direktor HE Orlovac, Pero Kasalo.

Sastanku u zgradi Vlade Hercegbosanske županije u Livnu nazočili su predsjednik Vlade Draško Dalić sa svojim ministrima i savjetnicima te Draško Brnić, direktor ŠGD Hercegbosanske šume.

Kako su prenijeli iz Službe za odnose sa javnošću Vlade Hercegbosanske županije, na sastanku su predstavljeni prirodni i drugi potencijali županija te strateški i drugi planovi i projekti koji se planiraju provesti u sljedećem razdoblju.

Središnja tema sastanka bilo je "Održivo korištenje voda sliva rijeke Cetine“, odnosno voda Glamočkog, Kupreškog, Livanjskog i Duvanjskog polja s posebnim naglaskom na rješavanje viška voda, odnosno poplava kako bi se na zemljištu omogućila poljoprivredna proizvodnja, povećanje proizvodnje električne energije i zaštite okoliša, o čemu je u prezentiranju govorio prof. dr. Mato Dabro.

Govoreći o ovoj značajnoj oblasti Dabro je kazao je kako Hrvatska ima potrebu za energijom i da bi se nešto realiziralo potrebni su planiranje i sustav za korištenje prirodnih, ljudskih i drugih potencijala.

U tom kontekstu iskustva Splitsko-dalmatinske županije o korištenju europskih fondova u prekograničnoj suradnji predstavio je zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, Ante Šošić.

Prema njegovim riječima Splitsko-dalmatinska županija već provodi određeni broj projekata ukupne vrijednosti oko 500 milijuna kuna te je naglasio važnost dobivanja sredstava iz europskih fondova u prekograničnoj suradnji koji, među ostalim, imaju za cilj izjednačavanje razvijenosti prekograničnih područja.

Posebno je istaknuo moguću suradnju na energetskom, ruralnom, turističkom, prometnom i kulturološkom planu.

Zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić je istaknuo kako su izmjene i dopune Prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije bili temeljni pokretač vidnog razvoja ove županije u posljednje 3 godine u svim segmentima života.

Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić je kazao kako ova vlada do sada nije imala instrumente za razvoj Županije i da je temeljni cilj Vlade strateško planiranje podići na višu razinu kako bi se ostvarili preduvjeti za razvoj gospodarstva i svekolikog života na području Županije.

Dodao je kako Hercegbosanska županija ima interesa podići na znatno višu razinu suradnju sa Splitsko-dalmatinskom županijom jer su ovi prostori stoljećima gospodarski i na druge načine povezivali ljude. Na sastanku se govorilo i o graničnim prijelazima, a sve u cilju većeg protoka ljudi i roba na prijelazima Kamensko i Vaganj.

Dogovorena je daljnja suradnja između ove dvije županije tako da će uskoro uslijediti posjeta izaslanstva Hercegbosanske županije Splitsko-dalmatinskoj županiji kako bi se intenzivirali razgovori o prekograničnoj suradnji i korištenju prirodnih i drugih potencijala ovih županija, kao i povlačenje sredstava iz europskih fondova.

Izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije nakon sastanka posjetilo je Franjevački muzej i galeriju Gorica u Livnu.

Kopirati
Drag cursor here to close