suradnja

Grabar-Kitarović pozvala turske tvrtke da ulažu u Hrvatsku

Gospodarstvo / Flash | 27. 04. 2016. u 15:57 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odnosi Hrvatske i Turske su prijateljski, no postoji mogućnosti za daljnje jačanje gospodarske suradnje, posebice na području turizma, energetike, poljoprivrede, bankarstva, modernih tehnologija, istaknuli su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u srijedu na Hrvatsko-turskom gospodarskom forumu, koji je okupio 600 sudionika.

"Ovako velik broj tvrtki na forumu potvrđuje da je interes za suradnju golem", kazala je Grabar-Kitarović te dodala kako to svjedoči o dobrim odnosima dvije zemlje, koji će posjetom turskog predsjednika imati još bolje temelje. "Razvijenost turskog gospodarstva, njegova veličina i struktura, gotovo obvezuju na jačanje gospodarskih veza. S druge strane, hrvatsko gospodarstvo i njegova kvaliteta u radnoj snazi, stabilan razvoj i sigurnost, izvrsna infrastruktura koja spaja europski zapad i istok, sjever i jug, nudi odlične prilike za razvoj i rast poslovanja", istaknula je Grabar-Kitarović.

Kako javlja Hina, Grabar-Kitarović je dodala kako se još puno može napraviti u jačanju gospodarskih odnosa i pozvala turske tvrtke da ulažu u Hrvatsku. Kao područja moguće suradnje navela je turizam, poljoprivredu, energetiku, bankarstvo, moderne tehnologije. "Na političarima je da potiču suradnju i otvaraju vrata za prostor i djelovanje gospodarstvenicima, a na vama gospodarstvenicima je da kroz ta vrata prođete", kazala je Grabar-Kitarović te dodala kako je uvjerena da gospodarska suradnja dvije zemlje ima svjetlu budućnost.

"Koristim ovu prigodu da izrazim punu potporu turskim ulaganjima u hrvatskog gospodarstvo. Bit će veliko zadovoljstvo pratiti razvoj naše suradnje koja ima svjetlu budućnost', rekla je hrvatska predsjednica.

Turski predsjednik Erdogan ocijenio je da gospodarski odnosi dvije zemlje još uvijek zaostaju za političkima te kako je cilj da vrijednost robne razmjene dosegne milijardu dolara. Turizam, energetika, financijski sektor, poljoprivreda, posebice stočarstvo su prilike u kojima on vidi mogućnosti za jačanje gospodarske suradnje. Kazao je i kako političari trebaju raditi na uklanjanju birokratskih prepreka kako bi olakšali poslovanje gospodarstvenicima. "Radimo na tome da se uklone birokratske prepreke. Političari su uspješni kada se odmaknu od birokratske oligarhije", izjavio je Erdogan. Politika, naveo je, treba pripremiti teren za dolazak investitora.

Potencijal za ulaganja, ocijenio je, nije dovoljno iskorišten. "Mislim da ćemo samo u hrvatskom turističkom sektoru uskoro postići trostruko veća ulaganja; 500 milijuna dolara su vrijedne i privatizacije koje se događaju u Hrvatskoj i to su projekti koji nas interesiraju. Posebno je važna i ekološka poljoprivreda, projekti navodnjavanja, a plodna zemlja, dobra infrastruktura, obrazovana radna snaga i blizina Europe su velike hrvatske prednosti', kazao je Erdogan.

Naveo je kako je Turska lani u inozemstvo uložila 16 milijardi dolara. Pozvao je turske tvrtke da i dalje ulažu u Hrvatsku ali i hrvatske tvrtke da ulažu na turskom tržište. "Radit ćemo na tome da im olakšamo poslovanje u Turskoj", poručio je. Gospodarski forum održava se u sklopu posjeta turskog predsjednika Erdogana Hrvatskoj, a okupio je 150 gospodarstvenika iz Turske i 450 iz Hrvatske.

Ministar gospodarstva Republike Hrvatske Tomislav Panenić istaknuo je na forumu da su bilateralni odnosi između dvije zemlje dobri i prijateljski no kako još ima mogućnosti za jačanje međusobne gospodarske suradnje.

Kopirati
Drag cursor here to close