Jenn-Francois de Lagauisi

Francuz se u Mostaru bori za prirodne proizvode, a okružuju ga željezom

Gospodarstvo / Flash | 16. 09. 2014. u 07:43 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuz Jenn-Francois de Lagauisie u BiH je prvi put došao krajem rata kao humanitarni radnik pomažući u obnovi razrušene zemlje. Kao djelatnik humanitarne organizacije, obišao je veliki broj bh. gradova, ali Mostar mu je ostao u srcu. Toliko da je 1998. godine odlučio u gradu na Neretvi otvoriti tvornicu za proizvodnju džemova i zaposliti ljude kako bi osobno i konkretno pomogao obnovu BiH.

De Lagauisie u razgovoru za Bljesak.info kaže kako je nakon osposobljavanja tvornice i pokretanja proizvodnje u Blagaju upoznao svoju suprugu porijeklom iz Stoca koja mu je pomogla u daljnjem razvoju proizvodnje.

Razrušenu zgradu stare vinarije od 500 četvornih metara u prostoru Slobodne zone Hercegovina uzeo je u najam na trideset godina za tadašnjih 100.000 njemačkih maraka.

De Lagauisie, inače inženjer agronomije, ističe kako su uspješno svladali sve početne probleme poput nemogućnosti vodoopskrbe i opstali kao jedini proizvođač u Slobodnoj zoni Hercegovina.

Iako ima 80 godina i dalje mu predstavlja zadovoljstvo raditi ovaj posao razvijati recepte i kontrolirati proces proizvodnje.

''U proizvodnji džemova koristimo svježe voće iz Hercegovine poput jagoda iz Bijelog Polja, mandarina iz Čapljine, šipurika i drenjina iz Nevesinja, smokava iz Jasenice'', kaže de Lagauisie i navodi kako je nemoguće proizvodnju plasirati u neke od trgovačkih lanaca koji su skoro u potpunosti ''poklopili'' domaće tržište.

Na granici rentabilnosti posluje zahvaljujući distribuciji kroz neke od malih prodavaonica koje i dalje posluju na prostoru Hercegovine. Jedini izlaz vidi u izvozu na strano tržište.

Ovaj francuski Mostarac se nada kako će i nakon njega proizvodnja u tvornici nastaviti s radom jer ima motiviranu i složnu ekipu suradnika.

Na kraju nam ipak De Lagauisie kaže kako strahuje da će sav njegov rad biti ugrožen. Naime, vlasnici Slobodne zone, prodali su prostor oko zgrade vlasniku željeznog otpada. Tako bi uskoro oko tvornice džemova mogla biti brda željeza. 

Kopirati
Drag cursor here to close