1,2 milijardi dolara

Francuska 14. studenog predaje Rusiji prvi od dva nosača helikoptera?

Sci-Tech / Tehnologija | 29. 10. 2014. u 15:09 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuska planira isporučiti Rusiji "Vladivostok", prvi od dva nosača helikoptera koje je naručila Ruska mornarica, usprkos brigama oko isporuke izazvanim ukrajinskom krizom, navodi u srijedu ruski dužnosnik.

Dmitrij Ragozin, visoki ruski vojni dužnosnik, navodi na svom Tweeter nalogu da je dobio pozivnicu da prisustvuje svečanosti primopredaje 14. studenog.

Francuska je ranije priopćila da se "nisu stekli uvjeti'' za isporuku broda.

Isporuka dva broda Rusiji, Francuskoj bi donijela zaradu od 1,2 milijardi dolara, prenosi BBC.

No, Francuska je negirala izvještaje kako je spremna za kontroverznu isporuku nosača helikoptera Ruskoj mornarici.

Francuska je, međutim, priopćila de se "nisu stekli uvjeti" za sporazum - u aluziji na rusku ulog u ukrajinskoj krizi, prenosi BBC.

Vladivostok je prvi od dva amfibijska borbena broda klase Mistral koje je Rusija naručila od Francuske u ugovoru vrijednom 1,2 milijardi eura.

Donedavno se francuski predsjednik Francois Hollande opirao pritiscima da otkaže isporuke brodova, navodeći da bi se otkazivanje pokazalo preskupim i da sporazum nije pod sankcijama nametnutim Rusiji u ovoj godini.

Američki predsjednik Barack Obama izrazio je zabrinutost sporazumom, rekavši kako bi bilo "poželjno pritisnuti dugme za stanku" u njegovoj realizaciji.

Kada je sporazum potpisan u 2011., ondašnji francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je da je to dokaz o kraju Hladnog rata.

Napetosti između Rusije i Zapada izbile su, međutim u ovoj godini ruskom aneksijom Krima i ruskom navodnom podrškom pobunjenicima na istoku zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close