Sjednica vlade

Federalna vlada raspravljala o kreditima i vjetroelektranama

Gospodarstvo / Flash | 05. 06. 2014. u 15:08 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH upoznata je danas s Informacijom o realizaciji projekata izgradnje vjetroelektrana u FBiH i statusu priključenja na prijenosnu mrežu. Vlada je zadužila Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da se, pod određenim kriterijima, nove vjetroelektrane priključe na prijenosnu mrežu Elektroprijenosa a.d. Banja Luka ukupne raspoložive instalisane snage 230 MW.

Pri tome ono treba dati prethodnu suglasnost na priključak na prijenosnu mrežu novih vjetroelektrana ukupne instalirane snage 103 MW za koje je Parlament Federacije BiH dao suglasnost za kreditno zaduženje kod Njemačke Razvojne Banke KfW, odnosno za projekte.

Riječ je o projektima VE Mesihovina, investitora JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, instalirane snage 55 MW, te VE Podveležje, investitora JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, instalirane snage 48 MW.

Prethodna suglasnost za priključak na prenosnu mrežu za nove vjetroelektrane, za preostalu raspoloživu instaliranu snagu od 127 MW, bit će dodijeljena investitorima projekata koji prvi dostave Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije energetsku dozvolu, bankovnu garanciju i potpisan predugovor o isporuci vjetroturbina za projekat, navedeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close