Potpisani ugovori

Federalna Vlada potiče 42 izvozno orijentirana poduzeća grant poticajima

Gospodarstvo / Flash | 10. 12. 2014. u 13:57 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar razvoja poduzetništva i obrta Sanjin Halimović i vlasnici 42 izvozno orijentirana poduzeća s područja Federacije BiH potpisali su danas u Mostaru ugovore o grant poticajnim financijskim sredstvima, u vrijednosti od milijun maraka.

Ministarstvo je kroz svoj rad prepoznalo vrijednost izvozno orijentiranih poduzeća i za njih je izdvojilo milijun maraka poticajnih sredstava kako bi se olakšali njihov opstanak i rad, te omogućilo otvaranje novih radnih mjesta. Ova grant poticajna sredstva za subjekte malog gospodarstva iz Federacije BiH koji izvoze svoje proizvode su novina i ove godine se prvi put dodjeljuje ovakva vrsta poticajnih sredstava.

"To je posebno zadovoljstvo jer smo napravili pravu procjenu i s iznosom i s projektom, i to je jedna čast i za mene kao ministra da smo danas s ljudima koji proizvode jednu novu vrijednost, ostvaruju nova radna mjesta i izvoze svoje proizvode", kazao je u izjavi novinarima federalni ministar Halimović.

On je izrazio nadu kako će i idući saziv federalne vlade, na prijedlog ovoga ministarstva, nastaviti s ovim projektom. Na upit zašto do sada nije bilo ovakvih vrsta poticaja, ministar Halimović je kazao kako je razlog tomu što niti na državnoj niti federalnoj razini ne postoji ministarstvo ekonomije niti ministarstvo gospodarstva.

"To je zapravo jedan od većih apsurda vlasti u našoj zemlji. A Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta ima najskromnija sredstva u federalnoj vladi tako da mi nismo bili u mogućnosti ranije ići s ovakvim projektom", kazao je federalni ministar Halimović. Dodao je kako su sredstva današnjim potpisnicima ugovora skromna, maksimalan iznos po jednom korisniku je 25.000 maraka, ali kako je važnije od tih sredstava to što se ovim vrijednim ljudima pokazalo da netko na njih misli.

U izjavi novinarima direktor tvrtke Pullcom BH Gradačac Alen Bošnjaković izrazio je zadovoljstvo što je resorno ministarstvo pokrenulo ovu inicijativu, kazavši kako je to pokazatelj da se nešto radi za budućnost poduzeća, odnosno za njihovo razvijanje.

Direktorica poduzeća Bilton d.o.o. Grude Draženka Šimić kazala je kako će ova sredstva mnogo značiti za njezino poduzeće, kako bi se dalje razvijalo, zahvalila je Ministarstvu, te izrazila nadu da će ovakvih poticaja biti i ubuduće. Poticaji izvozno orijentiranim poduzećima su jedan od 13 programa kroz koje ovo resorno ministarstvo u 2014. godini dodjeljuje grant sredstva poduzećima s područja Federacije BiH, a ukupna grant poticajna sredstva u 2014. godini iznose 5,67 milijuna maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close