Karsten Kaltoft

Europski sud za ljudska prava presudio da pretilost može biti hendikep

Gospodarstvo / Flash | 18. 12. 2014. u 17:24 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pretilost može biti hendikep, presudio je u četvrtak Europski sud pravde - u odluci koja bi mogla imati široke posljedice u 28-članoj EU na način na koji se poslodavci odnose prema prekomjerno pretilim radnicima.

Presuda, koja je obavezujuća širom EU, ima tako ozbiljne posljedice po zakone o zapošljavanju da stručnjaci očekuju da će je države članice EU osporiti.

Sud je presudio u slučaju danskog radnika koji se bavio odgajanjem djece, Karstena Kaltofta, koji je težio 159 kilograma, da je nepravedno otpušten zbog debljine.

U presudi se navodi da pretilost ometa "puno i efektivno sudjelovanje u profesionalnom životu" i da se stoga može smatrati hendikepom, prenosi AP.

Sudeći po Jacobu Sandu, Kaltoftovom odvjetniku, presuda znači da poslodavac ima "asktivnu obavezu" da brine o potrebama pretilih radnika koji se smatraju hendikepiranim, jer je diskriminacija na osnovu hendikepa ilegalna po zakonima EU.

U nekim državama članicama EU, današnja presuda također bi mogla otežati poslodavcima da otpuste ili umirove radnike koji pate od teške pretilosti.

''To je dobra presuda u mom slučaju i sretan sam zbog nje'' izjavio je Kaltoft, koji se sada bori za odštetu u protuvrijednosti njegovih 15 mjesečnih plaća.

Kaltoft je radio u ustanovi za brigu nad djecom 15 godina u mjestu Billund u Danskoj prije nego što je otpušten u 2010. Gradske vlasti tada su tvrdile da je Kaltoftovo radno mjesto postalo nepotrebno zbog pada broja djece o kojoj je skrbio.

Europski sud pravde priopćio je da je sada na danskim sudovima da odluče da li Kaltoftova pretilost predstavlja hendikep.

Tam Fry, glasnogovornik britanskog Nacionalnog foruma za pretilost, izjavio je kako je zabrinut da bi presuda mogla "izazvati podjele na radnim mjestima između pretilih ljudi i ostalih radnika".

Fry je kazao kako očekuje od država članica EU da ospore današnju presudu.

Kopirati
Drag cursor here to close