Sjednica Vlade FBiH

Energoinvest iz Sirije potražuje 9 milijuna dolara; Vlada odobrila nagrade za sportske rezultate

Vijesti / Flash | 17. 07. 2012. u 16:32 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH donijela je Odluku kojom 'Energoinvestu' d. d. Sarajevo odobrava otvaranje posebnog namjenskog (escrow) računa u Banque SBA S.A. Paris – Francuska, radi naplate potraživanja.

Radi se o potraživanjima po presudi Vrhovnog suda za upravne postupke Sirije prema kojoj dužnik Public Establishment for Distribution&Exploation of Electrical Energy Damascus, Syria, treba uplatiti 9.000.000 američkih dolara.

'Energoinvest' d. d. Sarajevo je dužan da ova sredstva unese u Federaciju BiH i zatvori račun u roku od 30 dana od datuma njihovog priliva.

Vlada FBiH donijela je danas Odluku kojom je omogućeno da JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo prenese na JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar 1.068.729,27 konvertibilnih maraka kao razliku izvršenih ulaganja za izradu prometne studije izvodljivosti i studije utjecaja na okoliš brze ceste Lašva - Vitez - Donji Vakuf.

Naime, Ceste FBiH su, na osnovu planova i programa rada u razdoblju 2003.-2008. godina za izradu projektno - tehničke dokumentacije i studija izvodljivosti i utjecaja na okoliš brze ceste Lašva - Vitez - Donji Vakuf utrošile ukupno 2.103.879,27 KM. Ranijom odlukom Vlade FBiH prenesen je dio izvršenih ulaganja za izradu projektno - tehničke dokumentacije Autoceste FBiH d.o.o. Mostar iznosu od 1.035.150,00 KM. Dakle, današnjom Odlukom prenosi se preostali dio izvršenih ulaganja.

Drugom današnjom odlukom je s Cesta FBiH na Autoceste FBiH prenesena razlika izvršenih ulaganja za izradu prometne studije izvodljivosti autoceste Tuzla - Orašje, u iznosu od 1.131.876,55 KM.

Na osnovu Uredbe o određivanju kriterija za dodjeljivanje nagrada sportašima, sportskim radnicima i sportskim udruženjima iz Federacije Bosne i Hercegovine za ostvarene vrhunske sportske rezultate Federalna vlada donijela je Odluku o dodjeli nagrada prvacima BiH i pobjednicima kupa naše zemlje u sezoni 2011/2012. Tako su sa po 15 000 konvertibilnih maraka nagrađeni prvaci i pobjednici kupa BiH Fudbalski klub Željezničar i Odbojkaški klub Kakanj.

Za osvojenu titulu prvaka BiH u istoj sezoni, također sa 15 000 KM, nagrađen je Košarkaški klub Čelik iz Zenice. Sredstva potrebna za realizaciju ove odluke predviđena su u Proračunu Federacije BiH za 2012. godinu.

Također, na prijedlog Federalnog ministarstva kulture i sporta, Vlada je zaključila da se pripremi odluka o dodjeli proračunskih sredstava reprezentaciji BiH u sjedećoj odbojci i atletici nakon ispunjenja kvalifikacijske norme za Paraolimpijske igre u Londonu koje će se održati od 29. kolovoza do 09. rujna ove godine, navedeno je u priopćenju iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close