Investicija

Elektroprivreda BiH nabavila pet novih dumper kamiona

Gospodarstvo / Flash | 27. 08. 2014. u 11:24 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Površinskom kopu "Vrtlište", Rudnika mrkog uglja "Kakanj", danas je pušteno u rad pet novih dumper kamiona marke "Belaz" radnog kapaciteta 110 tona, koji su za transportne potrebe ovog eksploatacionog revira nabavljeni sredstvima JP "Elektroprivreda BiH".

Dumpere su radnicima Površinskog kopa "Vrtlište" na upotrebu predali premijer FBiH Nermin Nikšić, dr. Elvedin Grabovica, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH i Mirsad Jašarspahić, direktor RMU 'Kakanj'.

"Isporuka ovih dumper kamiona još jednom pokazuje da je Elektroprivreda BiH u posljednje tri godine ispunila sve ono što smo mi iz Federalne vlade od nje tražili. To je da u rudnike investira što je moguće više sredstava. Ja im na tome čestitam jer je za protekle tri godine u rudnike investirano više novca nego u proteklih trideset godina", rekao je ovom prilikom premijer Nikšić.

On je rudarima zahvalio na njihovom predanom radu i ostvarivanju svih postavljenih ciljeva. "Nadam se da smo barem donekle mi u Vladi i Elektroprivredi uspjeli poboljšati vaš status i siguran sam da ćemo nastaviti. To je naša dužnost i obaveza. Rudarima kakanjskog rudnika želim uspješan rad i sretno", kazao je Nikšić.

Puštanje u rad pet novih dumpera, ukupne vrijednosti 8,4 milijuna KM, značajna je investicija u proizvodni sistem kakanjskog ugljenokopa.

Pored nabavke pet novih "Belaz" kamiona, specijaliziranih za rad na rudarskim površinskim kopovima, JP "Elektroprivreda BiH" je u cilju zamjene postojeće dotrajale opreme na Površinskom kopu "Vrtlište" nabavila elektrohidraulični bager radnog kapaciteta 10 metara kubnih, dok su procesu nabavke još dva nova teška stroja, buldožer snage 300-350 kW i greder snage 200 kW.

S novom rudarskom mehanizacijom u Rudniku mrkog uglja "Kakanj" će se povećati ukupni radni kapacitet i stupanj pouzdanosti tehnološkog procesa na otkrivanju uglja, i izvršiti usklađivanje odnosa otkrivka/ugalj, što će značajno povećati ukupne proizvodne i financijske rezultate ovog kolektiva.

Prema ranijim planovima JP "Elektroprivreda BiH" u procesu dokapitalizacije u RMU "Kakanj" namjerava investirati blizu 67 milijuna KM, a vrijednost dosadašnjih investicija iznose oko 42 milijuna KM.

Kopirati
Drag cursor here to close