Slomljena krila

Dvocifreni milijunski iznos: Opet blokirani računi BH Airlinesa

Gospodarstvo / Flash | 20. 04. 2015. u 10:07 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Računi BH Airlinesa ponovno su blokirani od danas, 20. travnja 2015. godine, objavila je tvrtka HETA d.o.o.

"Vrlo smo razočarani da Vlada FBiH nije ispunila svoje obveze prema HETA-i i BH Airlinesu, što je dovelo do ovakvog žalosnog ishoda," izjavio je Manfred Gram, generalni direktor HETA d.o.o. Dodao je kako je dug BH Airlines prema HETA-i dvocifreni milijunski iznos.

"Tijekom posljednjih šest mjeseci, održali smo brojne sastanke s upravom BH Airlines i s predstavnicima prethodnog saziva Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, koja je u cijelosti vlasnik kompanije BH Airlines. Tijeokom ovih sastanaka, dobili smo pismena jamstva od tadašnjeg ministra prometa i komunikacija Federacije BiH da će se do 31. ožujka ove godine, kao prvi korak, platiti bar dio duga HETA-i do. Vjerujući da će dati sporazum biti ispoštovan, HETA je odmah odblokirala račun BH Airlines-a. Nažalost, do ove uplate nije došlo. Kasnija obećanja Ministarstva također se nisu ispunila i nije bilo uplata'', naveo je Gram.

Dodao je kako su krajem prošlog tjedna pokušali još jednom naći rješenje, i sastali se s novim ministrom transporta i komunikacija FBiH, Denisom Lasićem.

''Nažalost, nismo dobili nikakva osiguranja da će se ovaj dug platiti u skoroj budućnosti. Uzevši sve ovo u obzir, nemamo drugog izbora nego da ponovo blokiramo bankovni račun BH Airlines'', dodao je Gram.

Kako je navedeno u priopćenju, HETA izražava žaljenje da prethodni saziv Vlade FBiH nije bio spreman reagirati ni na jedno od nekoliko ponuđenih rješenja koja su im predstavljena. Ipak, navodi se, uprava HETA-e je posvećena nalaženju najboljeg rješenja za sve svoje klijente i vjeruje da se pitanje BH Airlines još uvijek može riješiti.

"Mi se iskreno nadamo da će nova Vlada FBiH prepoznati ozbiljnost situacije, kao i napore koje smo do sada uložili na pronalaženju najboljeg mogućeg rješenja za sve strane. Nadamo se da će Vlada intenzivirati svoje napore na rješavanju ovog problema'', zaključio je Gram.

Podsjećamo, iz bh avio-prijevoznika su početkom ožujka priopćili kako su ''sve operacije BH Airlinesa su suspendirane, jer smo ostali bez funkcionalnih zrakoplova u svojoj floti''.

Naime, tvrtka je priopćila kako su obustavljeni su svi letovi jedine državne bosanskohercegovačke zrakoplove kompanije BH Airlinesa zbog nemogućnosti da se plate troškovi servisiranja zrakoplova.

I ako je federalna Vlada u prošlom sazivu priopćila kako će učiniti sve da se spase ''bh krila'', očigledno nije učinjeno ništa.

Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić krajem veljače je objavio kako je uspio postići dogovor po kome je austrijska kompanija Heta pristala odgoditi naplatu potraživanja do 31. ožujka. Nakon tog roka, priopćilo je Bijedićevo ministarstvo, ''će biti moguće prebaciti prvu tranšu od jednog milijuna maraka''.

Kopirati
Drag cursor here to close