Rast

Drvna industrija budućnost BiH: Povećan izvoz i zapošljavanje u ovoj gospodarskoj grani

Gospodarstvo / Flash | 19. 03. 2015. u 14:08 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drvna industrija je jedna od rijetkih gospodarskih grana u BiH koja permanentno bilježi rast o čemu svjedoči podatak od oko milijardu KM izvoza ove industrije i šumarstva, realiziranog u 2014. godini, istaknuto je na seminaru o temi "Povećanje konkurentnosti drvne industrije za izvoz".

Seminar, u organizaciji Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTKBiH), održan je u okviru sajamskih manifestacija "Interio i Exterio 2015" u Sarajevu.

Predsjednik Asocijacije drvoprerađivača BiH Suad Ećo izjavio je novinarima da je potrebno neminovno inzistirati na mehanizmima i mjerama kojima bi nadležne institucije u BiH dodatno stimulirale razvoj drvne industrije, izuzetno perspektivne grane.

Istaknuo je da se radi o gospodarskoj grani koja u prošloj godini ostvarila ukupan izvoz u vrijednosti višoj od milijardu KM, odnosno udio u ukupnom bh. izvozu u iznosu od 11,3 posto, te rast od 10 posto u odnosu na 2013. godinu, bez obzira na poteškoće s kojima se na gospodarskom planu suočavaju BiH i zemlje okruženja.

Kada se radi o temi seminara orijentiranoj ka povećanju konkurentnosti drvne industrije i plasmana proizvoda na inozemna tržišta, Ećo smatra da bh. proizvodi kvalitetom i asortimanom jamče dobar prijem na tržištima diljem svijeta.

''Ono što brine jeste nemaran odnos države prema ovoj grani industrije te odsustvo bilo kakve vrste pomoći za razliku od zemalja iz okruženja koje ulažu značajna sredstva da bi pospješili konkurentnost vlastitih proizvoda'', upozorava predsjednik Asocijacije drvoprerađivača BiH.

Stoga, očekuje da će nova vlast na svim razinama u BiH drvnu industriju staviti na listu prioriteta te da će se s deklarativnog, preći na konkretne korake i poticaje, koji bi mogli dovesti do velikih efekata i stvoriti uvjete za obimnije zapošljavanje u ovoj industrijskoj grani.

Ećo navodi da je za bh. proizvođače bitno da se okrenu kvaliteti vlastitih proizvoda, inovacijama i dizajnu, izražavajući uvjerenje da će se uskoro riješiti problemi u vezi sa opskrbom osnovnom sirovinom, uslijed neriješenog odnosa između šumarstva i proizvođača finalnih proizvoda.

Djelatnica Centra za specijalističke edukacije "Format" Narcisa Bašić-Gaković izjavila je da će se na seminaru osvrnuti na pitanje mogućnosti stručnog osposobljavanja deficitarnih kadrova u industriji namještaja.

''Stručne obuke koje se realiziraju u našem centru su odgovor na potrebe koje se javljaju na tržištu rada'', kazala je, dodajući da su u sklopu Centra, koji se bavi neformalnim obrazovanjem odraslih osoba, razvijeni programi obuke, prilagođeni tim potrebama.

Ta obuka podrazumijeva usvajanje novih znanja za programere, operatere, lakirere, tapetare i stolare u skladu s analizom tržišta rada te organiziranje tečajeva softverskih vještina.

Predstavnik Lokalne razvojne agencije iz Zenice Senad Pašalić ukazao je na važnost unapređenja u segmentu ispitivanja kvaliteta za otklanjanje barijera izvozno orijentiranim firmama, navodeći da pod okriljem ove agencije djeluje Laboratorija za ispitivanje kvaliteta namještaja i njegovih mehaničkih osobina.

Naglasio je da se radi o jedinoj laboratoriji te vrste u BiH, akreditiranoj od Bata-instituta i uspostavljenoj u sklopu projekta "Mentor", podržanog od Europske unije.

Pašalić je najavio da će u sklopu seminara predstaviti aktivnosti ove laboratorije u posljednjih pet godina, kao i projekt "Mentor 2", vrijedan oko 664.000 eura, od čega su 500.000 sredstva EU.

''Cilj ovog projekta jeste uspostava prve laboratorije u BiH za ispitivanje vrata i prozora - kazao je, podcrtavajući značaj tih projekata za izvozno orijentirane kompanije koje za svoje proizvode moraju imati odgovarajući "papir", odnosno izvještaj o ispitivanju - atest ili certifikat kojim se dokazuje njegov kvalitetu i sigurnost za upotrebu u skladu sa standardima EU.

Sajmovi "Interio" (33. međunarodni sajam šumarstva, drveta, namještaja i unutrašnjeg uređenja) i "Exterio" (2. međunarodni sajam pejzažne arhitekture i hortikulture), u sklopu kojih je spomenuti seminar organiziran, otvoreni su jučer u sarajevskom Centru "Skenderija".

Oko 20 izlagača predstavilo je široku paletu proizvoda namijenjenih opremanju interijera i eksterijera, koji će tijekom trajanja sajma posjetiteljima biti dostupni po prigodnim cijenama.

U organizaciji Šumarskog fakulteta tijekom sajma bit će održavana predavanja o pejzažnoj arhitekturi i hortikulturi.

Sajamske manifestacije bit će otvorene do 23. ožujka od 10.00 do 19.00 sati, a cijena ulaznice je jedna KM.

Kopirati
Drag cursor here to close