Bankrot

Dramatična procjena međunarodnih institucija: Hrvatsku na proljeće čekaju bankrot i veliki nemiri

Gospodarstvo / Flash | 09. 11. 2014. u 18:10 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vedran Antoljak, glavni partner tvrtke "Sense Consulting", u nedavnom razgovoru za Slobodnu Dalmaciju je kazao da se u neslužbenim kontaktima s predstavnicima Europske unije, međunarodnih institucija, banaka i korporacija sve češće može čuti kako njihove analize govore da bi Hrvatsku u travnju iduće godine mogao sustići bankrot državnih financija, kao i mogući ozbiljni socijalni nemiri.

Neki ekonomsmki analitičari, poput Željka Lovrinčevića, analitičara Ekonomskog instituta, smatraju kako će Hrvatska u “infarkt-situaciju” doći tijekom 2017., kada bi moglo doći do lošije situacije na tržištu obveznica i kada se Hrvatska više neće moći povoljno zaduživati i tako financirati deficite državnog proračuna i refinancirati dospjele dugove. No, bez obzira na projekcije kada bi se negativni “klimaks” mogao dogoditi, svi ekonomisti se slažu da će do njega doći u iduće dvije do tri godine.

Ova spekulacija se posljednjih tjedana sve češće može čuti u političkim, financijskim i poduzetničkim kuloarima, a valja podsjetiti i kako je Economist Intelligence Unit (EIU – posebno izdanje uglednoga britanskog The Economista) krajem 2013. svrstao Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju među zemlje kojima prijete veliki socijalni nemiri u 2014. godini. Tada je EIU Bosnu i Hercegovinu procijenio kao zemlju u kojoj postoji “vrlo visoki rizik” socijalnih nemira, a Hrvatsku u skupinu država kojoj prijeti “visoki rizik”.

Kao što se zna, u BiH su početkom ove godine i zabilježeni socijalni nemiri, dok prvi prizvuk mogućih socijalnih, ali i političkih nevolja u Hrvatskoj donosi prosvjed branitelja ispred zgrade Ministarstva obrane.

Nije čudno da je jedini za sada konkretni zahtjev branitelja zapravo donošenje ustavnog zakona kojim bi se zaštitila njihova materijalna prava, jer su, vjerojatno i mimo bilo kakvih postojećih “dokaza”, zaključili kako bi moguće daljnje pogoršavanje stanja državnih financija, pa i mogući bankrot, dovelo u pitanje i taj dio nacionalnog budžeta, navodi Slobodna Dalmacija.

Doduše, većina ekonomskih analitičara već duže vremena ističe kako Hrvatskoj neminovno slijedi bankrot ako snažnije i brže ne poduzme niz mjera kojima bi smanjila državni deficit i javni dug, te kreira pogodniju poduzetničku klimu. No, vrlo je teško prognozirati kada bi se to moglo dogoditi.

Prognoza o kojoj govori Antoljak počiva na prognozi da aktualna Vlada neće imati političke volje za donošenjem realnijega državnog proračuna za 2015. i niza mjera za poboljšanjem uvjeta za poslovanje, te da će na proljeće iduće godine financijska tržišta dati odbijenicu Hrvatskoj na nova zaduženja po povoljnim kamatama ili će Europska komisija narediti nepopularne mjere rezanja rashoda.

 

Kopirati
Drag cursor here to close