Ravnopravno poslovanje

Domaći mljekari moraju biti konkurentni s uvoznim proizvodima

Gospodarstvo / Flash | 27. 03. 2015. u 14:48 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proizvođači u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini moraju imati ravnopravne uvjete poslovanja i moraju im se omogućiti poticaji da bi bili konkurentni, pa i kada je u pitanju mljekarska industrija - ocijenila je za Fenu Dragica Ristić, direktorica Gospodarske komore RS-a.

Nakon što su mljekari iz RS-a izrazili bojazan od još većeg uvoza mlijeka u BiH, nakon što od 1. travnja Europska unija ukine proizvodne kvote za mlijeko, Ristić je kazala da Gospodarska komora ne inzistira na privilegiranom položaju domaćih proizvoda, već ravnopravnom s robom iz uvoza.

''Svjesni smo činjenice da na naše tržište dolazi roba za koje proizvođači u svojim matičnim zemljama, prije svega u EU, ako se govori o poljoprivrednim proizvodima, dobivaju snažne poticaje, a mi nismo u mogućnosti da to dajemo našim proizvođačima, zbog čega oni nisu dovoljno konkurentni u odnosu na robu iz uvoza'', rekla je Ristić.

Iz tog razloga traži se od vlasti sustavna politika poticaja radi konkurentnosti domaćih proizvođača i s druge strane na dosljednim primjenama kontrole kvaliteta i tretmana prilikom ulaska robe na bh. tržište.

''Naši proizvođači su suočeni s nizom barijera koje ni sama država nije riješila, kada je u pitanju izvoz mlijeka i nedostatak referentnih certifikata za proizvode životinjskog porijekla, što je mljekarima ograničavajući faktor za izvoz'', rekla je Ristić i ukazala na potrebu dosljedne kontrole strane robe koja ulazi na naše tržište.

Mljekari u RS-u smatraju da bi BiH od 1. travnja mogla da 'preplavi' mlijeko iz EU što će dodatno ugroziti njihovu proizvodnju.

Kopirati
Drag cursor here to close