Banja Luka

Dodik: U RS se vraća oko 20 000 radnika iz Europe

Vijesti / Flash | 29. 06. 2012. u 15:10 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usljed svjetske ekonomske krize, koja je imala utjecaja i na Republiku Srpsku, došlo je do povećanja nezaposlenosti u tom bh. entitetu i pada industrijske proizvodnje. Stoga je na sjednici Senata RS-a zatraženo da izvršna vlast iznađe nove mjere za podsticanje zapošljavanja, stvaranje "još" povoljnijih uvjeta za zapošljavanje i da se posebno preuzma briga za najsiromašnije koji će najviše biti na udaru krize.

"U ovom trenutku se procjenjuje da je oko 20 000 osoba iz RS-a koje su radile u inozemstvu, usljed svjetske ekonomske krize ostalo bez posla i predstavljat će novo opterećenje za RS. Oni su izdržavali svoje obitelji i u RS, raznim deviznim doznakama, i to se sada gubi, što je dodatni pritisak na strukture zapošljavanja u RS i to se mora imati u vidu u narednom razdoblju", ustvrdio je predsjednik RS-a Milorad Dodik, koji je predsjedavao sjednicom Senata.

Ti ljudu su, naveo je, ostali bez posla u Europi, između ostalih zemalja u Italiji, te, kako tvrdi, i u Grčkoj i tamo su sada izgubili poslove. Rečeno je da krajem ove godine očekuje novi val krize, te da je neophodno zadržati što veći stupanj investicija u infrasrukturu i energetiku, te sagledati kako dodatno rasteretiti gospodarstvo, pojačati fiskalnu disciplinu, kao i to da se obaveze prema državi 'moraju poštovati i izmirivati'.

Dodik je najavio dodatne analize stanja potrošnje, te borbu protiv kriminala i korupcije i 'sive ekonomije' kao, kako kaže, stalne mjere koje se moraju izvršavati. "Konstatirano je da male i nerazvijene zemlje imaju veoma snažan utjecaj krize i one se najteže izvlače iz krize", naveo je on. Ipak, kazao je da u RS još nije dovedena u pitanje likvidnost.

"Ukoliko se zadrži ovakvo stanje u ekonomiji u regiji i RS, ona će moći da i dalje servisira sve svoje potrebe, a to podrazumijeva i niz izazova koji su pred entitetom, posebno u procesu zapošljavanja", rekao je Dodik na press - konferenciji u Banjoj Luci. Kada će RS izaći iz krize senatori nisu znali reći. Naveli su i da politički procesi utječu na razvoj ekonomije, kao i da se 'mora sačuvati jedinstvo'.

Kopirati
Drag cursor here to close