U vrijednosti 762.592 KN

Deset Mostaraca od Hrvatske dobilo građevinski materijal

Gospodarstvo / Flash | 24. 04. 2015. u 09:18 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru Programa pomoći Vlade Republike Hrvatske, u Gradskoj vijećnici u Mostaru danas je upriličeno svečano uručenje ugovora za deset korisnika o darivanju građevinskog materijala čija je ukupna vrijednost oko 790 tisuća kuna.

''Ovo je dio jednog našeg programa pomoći Vlade RH za povratak Hrvata u BiH, koji je za ovu godinu u svom proračunu ostavio negdje oko šest ipol milijuna kuna. Inače radi se o dužem razdoblju gdje se bavimo povratkom Hrvata i pomoći 3 7000 obitelji koji su dobili suglasnost za takvu pomoć. Do sada smo realizirali negdje oko 2.700 pomoći. Radi se o 260 ili 290 milijuna kuna koje su do sada utrošene u tu svrhu u BiH. Gdje dajemo materijal pomogli smo i s infrastrukturom'', rekao je u izjavi za medije Predrag Batarelo, zamjenik predstojnice Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje RH (DUOSZ).

Grad Mostar i DUOSZ imaju potpisan Protokol o suradnji temeljem kojeg je Grad Mostar preuzeo obvezu financijske potpore za 15 korisnika kojima će DUOSZ isporučiti građevinski materijal.  Nakon tenderskog obilaska korisnika deset je moglo potpisati Ugovor o darovanju dok je za preostalih pet u tijeku izrada korigiranih specifikacija.

Zastoj

Inače, program pomoći Vlade RH za povratak Hrvata i obnovi obiteljskih kuća se provodi 2001. godine. Tek krajem 2013. godine otklonjen je višegodišnji zastoj isporuke građevinskog materijala (od 2009. godine) zbog administrativnih zapreka u carinskoj proceduri oslobađanja od plaćanja carine i carinskog evidentiranja nadležne Uprave za neizravno oporezivanje BiH. Posljednji zastoj u isporuci materijala nastao je zbog neriješenih odnosa između Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i špeditera MERIDIAN iz Banja Luke, te je isti otklonjen 1. Srpnja 2014. Godine kada je ponovno nastavljena isporuka građevinskog materijala.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić u izjavi medijima je kazao kako je ovaj projekt započeo prije pet godina te je iskazao žaljenje jer se stvari odvijaju sporo.

Ne dajimo obećanja koja nećemo ispuniti na vrijeme

''Grad Mostar je izvršio sve svoj obveze u projektu te godine kad je potpisan sporazum, ali zbog proceduralnih razloga nije došlo do završetka projekta. Nadam se da oni koji će biti korisnici sredstava ipak biti sretni. Iako vjerujem da sigurno ne mogu biti sretni jer tolike godine prolaze, a nisu riješili pitanje obnove i povratka svojim domovima. Teška su vremena, recesija je i ima poteškoća tako da je svaka pomoć dobro došla'', rekao je Bešlić, dodajući kako se zahvaljuje RH.

''Uz zahvalu šaljem i molbu da ljudima ne dajemo obećanja ako ih nećemo na vrijeme ispuniti. Neki su izgubili nadu, neki su i preminuli u međuvremenu čekajući pomoć. Moja molba je da ono što obećamo pokušamo realizirati što prije'', kazao je Bešlić.

Kopirati
Drag cursor here to close