Tri objekta

Čapljinska tržnica vraća se ''na staro'' mjesto

Gospodarstvo / Flash | 21. 10. 2014. u 20:40 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na radost mnogih Čapljinaca Gradska tržnica vraća se na svoje staro mjesto, pored zgrade općine u središtu Čapljine.

Osnovni razlog za izradu i donošenje Urbanističkog projekta gradske tržnice Čapljina je stvaranje uvjeta za realizaciju interesa grada ali i šireg područja.

Značaj ovog projekta definiran je još Urbanističkim planom „Čapljina 2000“ iz 1976. godine, kada je ova gradska zona definirana kao zona za izgradnju stambenih i javnih sadržaja.

Tržnica je objekt koji svojim posjetiteljima nudi različite aspekte socijalizacije, pa je važno da, pored svog oblikovnog rješenja, objekti svojim funkcionalnimvrješenjem angažiraju i aktiviraju okolinu. Ovo je prostor koji građani svakodnevno koriste za svoje potrebe i sa kojim su već stvorili neki odnos, i sada im se predstavlja u novom svjetlu, ostavljajući novi utisak na promatrače i konzumente.

Nekad je ovo bio živi gradski prostor, a danas samo mjesto prolaska u žurbi ili mjesto parkiranja. Cilj ovog urbanističkog projekta je aktiviranje i vraćanje života na predmetnu lokaciju ali i širi obuhvat.

Sukladno rješenju iz Urbanističkog plana zadržan je osnovni koncept, sva rješenja su obrađena na aktualiziranoj geodetskoj podlozi. To su istodobno i prostorni prikazi rasporeda planiranih objekata, rješenja prometnica, rješenja komunalne infrastrukture, te parterno rješenje. Pored navedenih horizontalnih prikaza obrađen je i jedan presjek tako da je omogućen cjelovit uvid u obrađeno prostorno rješenje.

Pješačke komunikacije se formiraju od otvorenih površina, kao što su odgovarajući trotoari, manipulativni prostori oko objekata, pješačke šetnice, prolazi, trgovina na otvorenom i sl.

Otežavajuću okolnost u funkcionalnom rješavanju UP predstavljaju dva individualna stambena objekta na predmetnoj lokaciji tržnice. Kako bi se omogućio pristup ovim objektima, moralo se odustati od kružnog kolskog puta koji bi omogućio jednostavno kretanje dostavnim i interventnim vozilima.

Sadržaji su grupirani u tri samostojeća objekta.

U objekt A smješteni su svježa roba, meso, riba, sir i sl. Objekt je prizemni, površine cca 206m². Ispred objekta su planirani fiksni stolovi za prodaju na otvorenom.

Objekt B, prizemni objekt ugostiteljske namjene, sastoji se od restorana/kafića sa sanitarijama i prostorom za kuhinju, ukupne površine cca 120m².

Objekt C je jedini objekt na dvije etaže, ukupne bruto površine cca 166m². U prizemlju objekta predviđeni su poslovni prostori za butike, samoposlugu ili neku treću namjenu za koju se pojavi potreba.

Radi se o jednostavnoj konstrukciji koja nudi velike mogućnosti pregrađivanja ili spajanja prostora. Na katu objekta predviđen je uredski prostor za upravu tržnice kao i višenamjenski prostor kojeg je moguće iskoristiti u različite namjene, prema potrebama budućih investitora.

Horizontalni gabariti objekata su riješeni maksimalno racionalno kako bi se stvorio slobodan prostor za prolaz vozila, i dobila dovoljna površina za prodaju na otvorenom.

Spomenuti objekti tvore otvorenu površinu, trg, natkriven sjenilima za zaštitu od sunca, opremljen urbanom opremom, koji daje nebrojene mogućnosti za iskorištavanje tijekom cijelog dana.

Prometnim rješenjem, rasporedom, veličinom i katnošću objekata, prostorom za zelenilo, za komunikaciju, zadovoljeni su svi uvjeti za kvalitetno organiziran i ugodan prostor budućih korisnika.

Imajući u vidu značenje predmetne lokacije za grad Čapljinu, posebna pažnja je posvećena parternom rješenju, koje je proizašlo iz konfiguracije terena, koncepta samog Urbanističkog projekta i želja i potreba.

Svi zainteresirani mogu pogledati Urbanistički plan Tržnice Čapljina klikom OVDJE.

Kopirati
Drag cursor here to close