Primjer drugim sredinama

Čapljina ne odustaje od urbanističkih planova – uređuje se novi okoliš novog kvarta

Gospodarstvo / Flash | 31. 03. 2014. u 11:47 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mogu Čapljinci kako i ogromna većina građana BiH, biti nezadovoljni plodovima rata i tranzicije. Imaju za to i debelih razloga - veliki pad broja zaposlenih, izdisaji nekad renomiranih tvrtki, čekanje na oporavak već dvije decenije…

Međutim, za razliku od niza drugih gradova i mjesta Čapljinci mogu biti ponosni na urbanistički sklad koji je gotovo neokrznut preživio četvrt stoljeća koje se u Hercegovini može nazvati - Divljim urbanizmom.

Na taj zaključak navode radovi u novom dijelu Čapljine koji se razvija južno od prometnice M – 6, Stolac – Čapljina – Ljubuški.

Na radilištu smo zatekli načelnika dr. Smiljana Vidića koji kaže: ''Ovaj dio grada bio je zapušten, to najbolje znaju stanari starih zgrada. Mislim da su one među najstarijim zgradama u Čapljini, datiraju negdje iz 1968. godine. Limene garaže, neuređen prostor, šikara…, zbilja ovo nije bio dio grada kojim bi se ponosili.

Sada se mogu nazrijeti obrisi kako će to veoma brzo izgledati. Mislim da će biti prelijepo. Radovi su u tijeku, tako da će ovo postati jedan od ljepših dijelova Čapljine, s čim se slažu i stanari s kojima sam razgovarao. Jasno i oni su dali obol cijeloj ovoj priči, počevši od toga da su brzo reagirali na zamolbu općine da uklone limene garaže, pa evo do današnjeg dana.

Zbilja su izvanredno reagirali i ja im se na tome zahvaljujem. Za uređenje i gradnju prometnice između dva kvarta općina će uložiti 480.000 KM'', ističe načelnik dr. Vidić.

Vidić pojašnjava: ''U sklopu uređenja gradi se veliki parking, probija prometnica koja će povezati dva kvarta bez izlaska na glavnu ulicu, koja je ujedno i magistrali put, zatim tu će biti igralište za djecu, parkić, mnogo zelenila, javna rasvjeta, uredili smo i podzemlje – vodovod, kanalizaciju, odvodnju.

Vremenske prilike su prolongirale rokove, ali očekujem da će posao biti gotov za dvadesetak dana'', te dodaje i da je cijeli projekt svojevrsna ''simbioza između investitora novih zgrada i općine''.

Uglavnom, uređenje okoliša novih stambenih zgrada i uređenje partera kojeg radi općina, već je očito, rezultirat će jednom lijepom urbanističkom cjelinom.

Prema riječima načelnika dr. Vidića, u suradnji sa stanarima ''umiti'' će se i stare zgrade koje će se uklopiti u nove sadržaje. Opći je dojam da će tako urbanistički sklad Čapljine i dalje biti primjer cijeloj regiji, kako se može raditi i graditi i u uvjetima „divljeg kapitalizma“.

''Građevinske radove na uređenju partera prate i hortikulturni, a pravi hit u novom dijelu Čapljine bit će magnolije, drveće koje je raslo još u doba dinosaurusa'', ističe Davor Katić voditelj tog dijela posla.

Kopirati
Drag cursor here to close