Članstvo

Britanija će tražiti isti status kao i BiH

Gospodarstvo / Flash | 21. 04. 2016. u 06:45 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanija bi mogla zatražiti isti status koji ima BiH u odnosu sa EU ako na referendumu donese odluku da izađe iz članstva. Kako su javili britanski mediji, neobičan prijedlog iznio je poznati britanski torijevac Michael Gove, pojasnivši da zemlje koje nisu članice EU, poput BiH, Albanije, Srbije i Ukrajine, imaju slobodan pristup europskom tržištu.

Zona slobodne trgovine

"Nakon što izglasamo izlazak iz EU, ostat ćemo u ekonomskoj zoni zato što mi ideja da BiH, Srbija, Albanija i Ukrajina ostanu unutar zone slobodne trgovine, a Britanija i Bjelorusija izvan djeluje toliko kredibilno kao da se Jean Cloude Juncker pridruži partiji koja zagovara izlazak iz EU", rekao je Gove.

Dalje, kako je Gove protumačio, zona slobodne trgovine uspostavljena je nezavisno od toga dje li zemlja članica EU ili ne, navodeći primjer Turske. Na primjedbe da druge europske zemlje ne bi dozvolile ovakav privilegiran status Velike Britanije, Gove odmahuje rukom. "Koliko vama djeluje uvjerljivo ideja da njemačka vlada ugrozi svoju automobilsku industriju i radnike koji rade u njihovim tvornicama samo radi dobijanja političkih bodova zbog britanskog referenduma? Ili da francuska vlada ignorira želje svojih farmera i uništi njihovo blagostanje samo da 'pokaže mišiće' Londonu? Ili da talijanska vlada ugrozi svoju posrnulu industriju samo da zadovolji Bruxelles? Vjerovati u tako nešto meni se čini smiješnim", rekao je on.

Izlazak iz EU bi Britaniji, kako on smatra, pogodovao i zbog toga što zemlja više ne bi svaki tjedan u Bruxelles slala 350 milijuna funti, dok bi ta suma samo rasla ako se nastavi članstvo u EU. On smatra da bi Britanija mogla više pomoći razvoju nerazvijenih zemalja kao samostalna zemlja.

Sporazumi sa slabije razvijenima

"Neovisna Britanija bi mogla sklapati sporazume o trgovini sa slabije razvijenim zemljama i sniziti carine, čime bi i te zemlje dobile novu priliku za razvoj, a istovremeno bi britanska roba postala jeftinija", naveo je on. Ipak, ubrzo je stigao i odgovor proeuropskih snaga u Britaniji. Oni kažu da je Goveov prijedlog neostvariv i zbog toga što, kako su objasnili, zemlje poput BiH i Albanije imaju ugovore o slobodnoj trgovini koji ne obuhvaćaju sektor usluga, a upravo su usluge glavni izvozni adut otočke zemlje.

Osim toga, oni ne prihvaćaju ni argument da bi europske vlade pristale na ustupke Britaniji iz pragmatičnih razloga - navode da bi takav pristup otvorio presedan i drugim zemljama unutar EU da traže privilegirani trgovinski status što bi, smatraju oni, tim zemljama nanijelo mnogo više štete. Dodaju i da ugledne financijske i obrazovne institucije, poput Međunarodnog monetarnog fonda, London School of Economics, Oxforda i drugih ističu da bi Britanija izgubila mnogo više radnih mjesta nego što bi ih dobila u slučaju izlaska iz EU. Ekonomista Svetlana Cenić tvrdi da "cijenjeni torijevac" očigledno ne zna kakav BiH ima odnos sa EU.

"Jedina sličnost između nas i Britanije je što mi kao i oni i hoćemo i nećemo EU i tu svaka sličnost prestaje. A oni će shvatiti svoju poziciju izvan EU tek ako se odvoje, a do tada mogu samo da nagađaju jer oni očigledno nikad nisu uradili cost benefit analizu da vide koliko ih sve to skupa košta", kaže ona.

Kopirati
Drag cursor here to close