Regija u Mostaru

Biznis plus u Mostaru: Gospodarstvenici moraju surađivati

Gospodarstvo / Flash | 03. 07. 2015. u 11:12 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je u petak otvorena 5. regionalna konferencija 'Biznis plus - Mostove gradi ekonomija', na kojoj sudjeluju predstavnici Srbije, BiH, Hrvatske, Slovenije i Makedonije. Konferenciju su otvorili predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ministar gospodarstva Srbije Željko Sertić i mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić.

Predsjedavajući Vijeća ministara u BiH istaknuo je u izjavi za novinare kako ovakve i slične konferencije stvaraju nove regionalne kontakte koji su izuzetno važni zbog novog stupnja suradnje među državama u regiji, koja vodi i ka pomirenju i poboljšanju sigurnosne situacije, kao i onog što je u fokusu svih, a to je ekonomija koja je, kako je napomenuo, u ovom trenutku i najvažnija.

Po njegovim riječima, ovakve konferencije su nešto što mora biti konstantan rad i privatnih poduzetnika i države.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović upozorio je na razne zapreke koje se događaju u regionalnoj suradnji. Stoga je Ministarstvo ove godine započelo projekt uklanjanja zapreka u kojem, pored javnog sektora mogu sudjelovati i kompanije, a otvorena je i baza podataka u kojoj se sve uočene zapreke mogu prijaviti kako bi se u suradnji s partnerima iz drugih zemalja razriješile.

"Zapreka ima mnogo, a do sada je u bazi podataka evidentirano oko 130 zapreka u okviru CEFTA sporazuma šest zemalja. Moram istaknuti da je BiH bila najrevnosnija u prijavi zapreka članica CEFTA, iako su i nju prijavljivali za određene zapreke, ali za pojedine zapreke do sada je najviše prijavljivana Srbija", kazao je ministar Šarović, te dodao kako zapreke doista predstavljaju problem u regionalnoj suradnji.

"Na nama je da ih uklanjamo kako bismo unaprijedili trgovinu, a BiH je posvećena regionalnoj suradnji i trgovini kroz CEFTA sporazum", zaključio je Šarović. Srbijanski ministar gospodarstva Željko Sertić smatra kako se u pogledu unaprjeđivanja regionalne suradnje još mnogo toga može uraditi, te da je jedan dio odgovornosti na političarima iz regije, a drugi na biznismenima.

Kako je istaknuo Sertić, veoma je važno da budemo koordinirani i sinkronizirani, te da se gospodarstvenici uključe u aktivni društveni život, a pod time se podrazumijeva i politički život.

"To znači da nije dovoljno samo da politika otvori vrata, nego da i gospodarstvenici, kroz svoja udruženja jasno iskažu svoje stavove i da budu uporniji u tom procesu, kako bi budućnost naroda na ovom prostoru bila mnogo bolja nego što je to danas", ustvrdio je srbijanski ministar. Ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost hrvatske Vlade Damir Novinić smatra kako je najveći cilj regionalne suradnje otvoriti komunikacijske kanale.

"To je ono što nam nedostaje. Kada pričamo s investitorima često se iznenadimo koliko oni imaju malo informacija o stanju u regiji, o poslovnoj klimi, zakonodavnim okvirima, mogućnostima suradnje", istaknuo je on te podsjetio kako je Hrvatska u zadnje dvije godine osnovala 12 nacionalnih klastera konkurentnosti koje je već počela spajati s klasterima koji se razvijaju u Srbiji i BiH.

Napomenuo je i kako BiH i Srbija imaju veliku priliku suradnje sa zemljom koja je ušla u EU, a koja im je kulturološko, jezično i povijesno izuzetno bliska tako da Hrvatska i te dvije zemlje imaju velike mogućnosti za suradnju. Inače, na konferenciji će se raspravljati o smanjivanju zapreka u regionalnoj suradnji i o tome što je to što jugoistočna Europa može ponuditi.

Kopirati
Drag cursor here to close