Sporan izvoz

BiH se tješi: Nijedna zemlja nije dobila dozvolu za izvoz mlijeka nakon prve kontrole

Gospodarstvo / Flash | 03. 04. 2014. u 14:16 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komentirajući Izvještaj Ureda za hranu i veterinarstvo (FVO) Europske komisije, direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba izjavio je danas na konferenciji za medije u Sarajevu da se nada da ćemo dozvolu za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU dobiti u ovoj godini, ako nastavimo raditi sadašnjim tempom.

''Izvještaj je po nama zadovoljavajući jer možemo da sagledamo koji su to problemi u sektoru mljekarstva i što sve trebamo uraditi da bi u najskorije vrijeme osigurali izvoz mliječnih proizvoda na tržište Europske unije'', rekao je Kalaba.

On je naglasio da je u kratkom razdoblju postignuto mnogo - da je usvojen higijenski paket pravilnika o odobravanju objekata, napravljen prijedlog izmjena i dopuna zakona i potpisan Protokol o uspostavi vertikalnog lanca zapovjedanja, što je FVO inspekcija i konstatirala.

Kalaba je kazao da će Akcijski plan za otklanjanje nedostataka, koji je pripremljen 6. veljače, biti dopunjen onim što je konstatirano u izvještaju.

Istakao je da FVO inspekcija neće ponovo biti pozivana sve dok ne budu sigurni da su svi nedostaci otklonjeni, kao i da nijedna zemlja nije dobila dozvolu za izvoz nakon prve kontrole.

Inspekcija FVO-a boravila je u BiH od 21. do 31. siječnja i vršila procjenu kontrola koje su provele nadležne bh. institucije u proizvodnom lancu prerade mliječnih proizvoda namijenjenih za izvoz u zemlje EU.

U izvještaju EU je naznačeno da sadašnja kontrola mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH nije efikasna ni efektivna, te da BiH ne može izvoziti mlijeko u EU.

Kopirati
Drag cursor here to close