Izvještaj

BiH na udaru Standard & Poor'sa: Smanjit će se rejtig zbog manjka reformi

Gospodarstvo / Novac | 13. 09. 2017. u 09:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija Standard & Poor's ponovo je BiH potvrdila kreditni rejting B. No, prvi put još od 2008. godine, a zbog nerada i nesposobnosti aktuelne vlasti upozorila i zaprijetila da će smanjiti rejting BiH ako se nastavi s kašnjenjem reformi, objavio je Dnevni avaz.

''Usprkos produženom kašnjenju i riziku zbog sve manjeg broja direktnih stranih investicija, gospodarstvo BiH ima vrlo skroman rast'', navodi se u analizi Agencije i dodaje kako politika u BiH sprječava napredak strukturnih i gospodarskih reformi koje su ključne za zemlju.

''Potrebno je provesti reforme kako bi se dovršio prvi pregled aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom. Mogli bismo smanjiti kreditni rejting BiH ako se oduži razdoblje bez predviđene tranše kredita MMF-a. Predviđamo da može doći do pritisaka na financiranje i likvidnost na razini konstitutivnih subjekata BiH u sljedećih 12 mjeseci'', naglašeno je u izvještaju.

Takav stav Agencija je zauzela zbog ''politike u zemlji, koja često dovodi do zaustavljanja reformi, ograničavanja fleksibilnosti monetarne politike i niskih prihoda".

''Usprkos nekoliko pokušaja početkom ove godine, zakonodavci nisu usvojili povećanje trošarina na gorivo, što je jedan od nekoliko ključnih preostalih reformi potrebnih za nastavak aranžmana sa MFF. Dok se približavamo sljedećim općim izborima, smatramo da će politika BiH ostati podijeljena, što dovodi do produženja rokova za završetak reformi'', istaknuli su iz Standard &Poor'sa.

Analitičari kažu kako rijetko ova agencija zemlje upozorava na ovaj način i da iznesene stavove treba ozbiljno shvatiti.

Kopirati
Drag cursor here to close