Stečaj ili ne?

BH Airlines u dugovima, Vlada proziva HETA-u, a radnici vide nadu

Gospodarstvo / Flash | 22. 06. 2015. u 14:10 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uposlenici bosanskohercegovačkog državnog avioprijevoznika "BH Airlines" izrazili su danas razočarenje najavljenom mogućnošću pokretanja stečaja za ovu kompaniju koja trenutno upošljava 92 osobe.

"BH Airlines" nalazi se na pragu stečaja, nakon što je krajem travnja ove godine austrijska leasing kompanija HETA blokirala račune avioprijevoznika, zbog neizmirenih obaveza za kupovinu dva, već tada, zastarjela zrakoplova, a ukupni dug kompanije je oko 17,5 milijuna eura.

U ovom poduzeću čiji je vlasnik Vlada Federacije Bosne i Hercegovine kazali su danas novinarima da ukoliko se ugasi ova kompanija za deset godina BiH će ostati bez avijacije, a milijuni koji su utrošeni za obrazovanje kadrova bit će izgubljeni. Kako su piloti kompanije pojasnili za obuku jednog kapetana posade potrebno je na stotine tisuća eura i najmanje sedam do osam godina staža, a upravo tako visoko školovan kadar "BH Airlinesa" traže velike svjetske kompanije.

Zbog lošeg odnosa vlasnika poduzeća i menadžmenta prema ovoj firmi svake godine najškolovaniji kadar odlazi, a ova 92 uposlenika četiri mjeseca nisu primili plaću, tri godine nije im uplaćeno mirovinsko osiguranje, dok se zdravstveno uplaćuje samo povremeno. Bez obzira na takvo stanje, kazali su ovi uposlenici koji noseći bh. zastavu na zrakoplovima i odorama predstavljaju državu, Europska agencija za sigurnost avijacije proglasila ih je jednom od najsigurnijih aviokompanija.

No, od kraja siječnja ove godine, kompanija posluje sa samo jednim zrakoplovom, budući da je drugi ostao prizemljen u Njemačkoj, nakon što "BH Airlines" nije bio u mogućnosti platiti troškove redovnog servisiranja svoje letjelice, a od 11. lipnja nikako ne lete. Predsjednik Sindikalne podružnice Javnog poduzeća "BH Airlinesa" Elvis Žiga tvrdi da su radnici u vakuumu, ali dodaje da za stečaj nema potrebe jer su neke stvari već bile dogovorene za rješavanje problema.

Premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić kazao je ranije da odluka o stečaju te kompanije ovisi o glavnom kreditoru HETI, koja traži da joj se isplati oko 11,5 milijuna eura. "Da li "BH Airlines" ide u stečaj zavisi od njegovog glavnog povjeritelja HETE, nasljednice HYPO banke koji zapravo potražuje od "BH Airlinesa" 23 milijuna KM. Odluka o stečaju ne zavisi od nas nego od povjeritelja", kazao je premijer Fadil Novalić.

U "BH Airlinesu" izražavaju nadu da će se premijer vratiti za pregovarački stol s predstavnicima HETA leasinga, te da će se uspjeti sačuvati ova kompanija i krenuti ka progresu. Iako su financije osnovni problem ove firme, Žiga kaže da postoje i drugi navodeći za primjer da su ugovori o charter letovima morali biti otkazani, te je od 170 ugovorenih urađeno 58 letova.

Za sada, kaže Žiga, još nije sve gotovo jer kompanija ima mogućnost da se vrati na tržište Italije, te da otvori i nove destinacije, postoje i dogovori za uspostavljanje aviolinije Banja Luka - Tivat, a tu su i ponude sportskih klubova za charter letove. Istaknuo je da novci od pristojbi koji su trebali pripasti poduzeću nisu uplaćeni. Taj iznos za prošlu godinu iznosio je 6,2 milijuna KM.

Kapetan zrakoplova Nahidin Mujezinović, koji je uposlenik državne aviokompanije prvo "Air Bosne", a potom i "BH Airlinesa" od 1996. godine, smatra da nakon ovakve situacija nije izvjesno koliko bi kadrova napustilo kompaniju. Njegov stav je također da kompanija ima uređen sustav, školovane kadrove zbog čega nema razloga za pokretanje stečaja nego postoje i drugi načini rješenja nagomilanih problema kompanije.

S 3.604 prevezena putnika u prva tri mjeseca ove godine, aviokompanija se našla u situaciji da su joj svi računi blokirani, te da ne može nastaviti poslovanje dok se dio dugova prema kreditorima ne izmiri. Posljednja mjera kojom će tražiti rješavanje ovih pitanja za uposlenike poduzeća je dolazak pred zgradu Vlade Federacije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close