Minus i plus

Aluminij ne može vraćati dugove ni uložiti u proizvodnju

Gospodarstvo / Flash | 30. 04. 2015. u 13:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarski Aluminij na kraju prošle godine dugovao je 213,8 milijuna KM, što uključuje oko 120,8 milijuna KM duga prema Elektroprivredi HZHB i 67,3 milijuna KM duga prema kreditnim institucijama, navodi se u izvještaju o analizi poslovanja koji je ova kompanija naručila od revizorske kuće KPMG.

U izvještaju dostavljenom Upravi kompanije navodi se kako u 2015. godini dospijeva dodatnih 111 milijuna KM duga i da je poslovanje Aluminija neefikasno i neprofitabilno, odnosno da je kompanija prezadužena i da nije u mogućnosti vraćati dospjele financijske obveze.

Aluminij: U dobiti smo 5,6 milijuna
Na objavu dijelova revizorskog izvještaja je reagirao direktor Aluminija d.d. Mostar Nikica Ljubić rekvši kako tvrdnje da Aluminij ide u stečaj ''nikako ne odgovaraju istini''.

''Naprotiv, mostarski je proizvodni div konačno na putu oporavka i prvo je ovogodišnje tromjesečje zaključio s ostvarenih 5,6 milijuna KM dobiti'', navodi se u Ljubićevoj izjavi uz naglasak da se radi o tendencioznim pisanjima pojedinih sarajevskih medija.

"Uslijed manjka sredstava za održavanje proizvodnih pogona i kapitalnih ulaganja, Društvo je suočeno s kontinuiranim smanjenjem proizvodnih kapaciteta. To se posebno reflektira na broj aktivnih elektrolitskih ćelija (ključnih u procesu proizvodnje aluminija), jer je tijekom posljednje tri godine isključeno 55 ćelija ili 20 posto kapaciteta, što je utjecalo na ekvivalentno smanjenje proizvodnog kapaciteta", ističe se u izvještaju.

Aluminij bi za dovođenje postojećeg kapaciteta proizvodnje na razinu iz 2011. godine trebao uložiti dodatnih 15 milijuna KM za održavanje ili minimalno šest do osam milijuna KM kako ne bi bio doveden u pitanje plan za 2015. godinu.

U revizorskom izvještaju navedeno je kako je, u okviru trenutnog poslovnog modela i proračuna poslovanja za 2015. godinu, Aluminij prezadužen i da nije u mogućnosti financirati oko 111 milijuna KM obveza koje će dospjeti u 2015. godine, te da neće moći financirati ni potrebna ulaganja u održavanje proizvodnih kapaciteta od oko 22 milijuna KM.

Aluminij je 2013/14. godine poslovao s negativnom bruto maržom što znači da iz prodajnih cijena aluminija nije uspijevao pokriti ni proizvodne troškove. Takvo poslovanje dovelo je do gubitka od 123 milijuna KM.

KMPG navodi kako je Aluminij u razdoblju 2013/14. ugovarao prodajne premije na razinama koje su bili ispod tržišnih, te da je na troškove 849 zaposlenih, čija je prosječna plaća 2.454 KM u 2014. godini izdvojeno 34,6 milijuna KM.

Tijekom 2013/14. godine Aluminij je financirao operativno poslovanje odgađanjem plaćanja obveza prema dobavljačima, prije svega prema Elektroprivredi HZHB, i to za isporuku električne energije.

Navodi se kako je mostarska kompanija, osim Elektroprivredi HZHB, dužna i 24,2 milijuna KM UniCredit banci, 16,7 milijuna KM VestLM banci, 11,8 milijuna KM Raiffeisen banci, 8,6 milijuna KM Hypo Alpe Adria banci, četiri milijuna KM Razvojnoj banci Federacije BiH i dva milijuna KM Intesa Sanpaolo banci.

Podsjećamo, nedavno je održan sastanak ministra energije, rudarstva i industrije Federacije BiH Reufa Bajrovića s čelništvom JP Elektroprivreda HZ HB d.d. i Aluminija te predstavnicima revizorske kuće KPMG.

Na sastanku se govorilo o izvještaju revizorske kuće o trenutnom stanju u Aluminiju, a istaknuto je kako dug Aluminija prema svim vjerovnicima ne smije rasti.

''Postizanje konsenzusa i sinergija svih u budućem djelovanju treba imati za rezultat zajedničku strategiju što i na koji način učiniti kako bi problemi obje kompanije, koje su od strateškog značaja za Federaciju BiH, bili što brže i bolje riješeni'', istaknuo je nakon sastanka Bajrović.

Kopirati
Drag cursor here to close