Razvoj

Aerodrom Tuzla: Očekujemo da ćemo u ovoj godini prevesti više od 100.000 putnika

Gospodarstvo / Flash | 21. 04. 2014. u 13:54 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar trgovine, turizma i prometa Tuzlanskog kantona Mustafa Isabegović danas je posjetio Upravu Međunarodnog aerodroma Tuzla, u društvu nedavno imenovanih članova Skupštine tog društva, kako bi se upoznao o stanju, kao i o kratkoročnim i dugoročnim planovima za daljnji razvoj aerodroma.

Tom prilikom, direktor Aerodroma Esed Mujačić, sa suradnicima, upoznao je delegaciju Vlade Tuzlanskog kantona o trenutno raspoloživim resursima, potencijalima, kao i komparativnim prednostima tog aerodroma u odnosu na druge aerodrome u regiji.

''Veoma je važno da aerodrom raspolaže dobrom inicijalnom infrastrukturom, koja je usto u odličnom stanju, a pruža sigurnost i stabilnost, a time dobru osnovu za daljnje investiranje'', rekao je Mujačić.

Posebna pozornost u današnjim razgovorima je posvećena razvoju kargo saobraćaja i daljoj realizaciji projekta "Cargo centar sa air parkom".

''U narednom razdoblju ćemo s projektom cargo centra i air parka nastupiti i na Sarajevo Business Forumu 2014, a kako bi smo pokušali naći adekvatnog partnera, spremnog da svojim investicijama pomogne proširivanje i iskorištavanje kapaciteta Aerodroma, a time i razvoj cijelog regije'', kazao je ministar Isabegović.

Uprava aerodroma je istaknula da je tijekom 2013. prevezeno više od 60.000 putnika, a u 2014., s trenutno aktivnih osam letova tjedno, očekuju da bude prevezeno više od 100.000 putnika.

Direktor Mujačić je rekao da je realno očekivati da Aerodrom pređe u novu kategoriju - od 100.000 do 300.000 putnika, te da daljnjim razvojem postane ekonomski neovisan.

Osim ministra Isabegovića, današnjem sastanku su, u ime Vlade TK, nazočili pomoćnik ministra za promet Nenad Lukanović, predsjednik Skupštine JP Međunarodni aerodrom Tuzla Esad Mušanović i član Skupštine Društva Rado Pejić, priopćeno je iz Odjeljenja za informiranje Vlade TK.

Kopirati
Drag cursor here to close