Kriza

Zbog Ukrajine auto-industrija mora mijenjati planove

AutoMoto / Flash | 15. 04. 2014. u 08:32 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinska kriza promijenit će mnoge planove europskih proizvođača automobila, objavio je RTS ističući kako je tržište od 40 milijuna kupaca za ovu godinu izgubljeno.

Osim toga, pitanje je hoće li i rusko tržište, koje godišnje kupi 3,2 milijuna automobila, također zapasti u krizu.

Začarani krug koji je godinama funkcionirao u ekonomiji i koji dozvoljava da svatko zaradi onoliko koliko doprinese, raspada se...

Rublja je devalvirala i ruski kupci koji su automobile kupovali od plaće za četvrtinu su siromašniji nego prošle godine, što će mnoge od njih natjerati da odlože kupovinu ili smanje apetite.

Zapadni proizvođači plaše se odmazde Kremlja i poskupljenja plina koji je motor njemačke industrije. Čak 60 posto izvoza Rusije čini ovaj energent koji se preko ukrajinske, veoma nesigurne teritorije, prenosi u Zapadnu Europu, a najviše u Njemačku. S jedne strane, automobili se ne prodaju planiranim tempom, a s druge, mogu i znatno poskupiti zbog veće cijene plina.

Bernard Stegreman iz Mercedesa kaže kako ta kompanija za sada nema neki određen scenarij ako se nešto značajno bude događalo.

"Jednostavno, takav poremećaj bio bi pravi poslovni tsunami. Mi ne razmišljamo o tome i nadamo se da će političari naći izlaz iz ove krize koji neće utjecati na biznis", ističe Stegreman.

Začarani krug koji je godinama funkcionirao u ekonomiji i koji dozvoljava da svatko zaradi onoliko koliko doprinese, raspada se, a ekonomisti kažu da će biti potrebno bar pet godina da se situacija dovede u početnu fazu.

Ekonomski analitičar Marc Gallagher napominje kako situacija u vezi s Ukrajinom može biti izuzetno komplicirana za sve u automobilskoj industriji.

"Čak i ako proizvedemo određenu količinu vozila, a nemamo plasman u Rusiju i Ukrajinu, transport do nekih dalekih tržišta gdje se mogu prodati bit će toliko skup da će pojesti svu zaradu. Mi jednostavno nemamo alternativu", upozorava Gallagher.

Ukoliko se situacija zaoštri i Rusiji se uvedu sankcije, čak tri milijuna radnika u auto-industriji u Europi ostat će bez posla, objavio je RTS.

Kopirati
Drag cursor here to close