Hrvatska

Vozila Hitne pomoći morat će plaćati cestarinu

AutoMoto / Flash | 27. 10. 2014. u 19:37 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski zavod za hitnu medicinu (HZHM) sazvao je za sutra u podne hitni sastanak u povodu najave Hrvatskih auto-cesta (HAC) da će vozila hitne medicinske službe od sutra morati plaćati cestarinu za vožnju autocestama, upozoravajući da je Hitna pomoć specifična djelatnost u kojoj je svaka minuta ključna za spašavanje života pacijenata.

HZMH je informaciju o početku naplate cestarina dobio u petak, 24. listopada, u popodnevnim satima, tako da su praktički dovedeni pred svršen čin. Ističu kako bi svaki zastoj prouzrokovan eventualnim kvarom ENC uređaja ili sustava naplate mogao dovesti do kobnih posljedica za zdravlje i život unesrećenih.

Situacija je apsurdna, kažu u HZMH-u, jer bi Hitna pomoć, koja obavlja hitne medicinske intervencije na autocestama, tim istim autocestama sada trebala plaćati cestarinu. S obzirom da država zbog znatno većeg prometa tijekom ljetnih mjeseci pojačava timove hitne medicinske službe na autocesti, hoće li i HAC morati platiti usluge Hitnoj pomoći, pitaju u HZMH-u.

Kako bi se situacija razriješila na sastanak su pozvani i resorni ministri zdravlja i pomorstva, prometa i infrastrukture, te čelnici uprava HAC-a i Auto ceste Rijeka-Zagreb.

Iz HAC su pak priopćili da će od sutra u 6 sati ujutro evidentirati svaki prolazak vozilima s pravom prednosti prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, među kojima su i vozila hitne medicinske službe.

Prikupljene podatke dostavit će Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture na daljnji postupak. Računi za korištenje autocesta ispostavljali bi se mjesečno nadležnim tijelima koja bi ih bila dužna podmiriti.

U HAC-u ističu kako pitanja vezana za plaćanje cestarine uređuje Zakon o cestama koji propisuje oslobađanje od plaćanja cestarine samo za vozila osoba s određenim stupnjem invaliditeta. Za vozila s pravom prednosti prolaska oslobođenje od plaćanja cestarine nije propisano.

Ističu kako će vozila s pravom prednosti prolaska, poput Hitne pomoći, sanitetskog prijevoza, vatrogasne službe, policije itd., ako budu opremljena uređajem za elektroničku naplatu cestarine (ENC), od sutra moći ulaziti i izlaziti s autoceste brže nego do sada i bez zaustavljanja radi neposrednog kontakta s blagajnicima na naplatnim postajama.

Ako ta vozila nemaju ENC uređaj, prilikom ulaska na autocestu će, kao i do sada, na ulaznoj naplatnoj postaji uzeti magnetnu karticu iz automata, koju će na izlaznoj naplatnoj postaji predati blagajniku, a blagajnik će prolazak evidentirati. Vozila koja zbog naravi hitne intervencije neće moći preuzeti i predati magnetsku karticu bit će propuštena a njihov prolazak evidentiran, navodi HAC.

Kopirati
Drag cursor here to close