Povoljnije

Volkswagen se okreće niskobudžetnim automobilima

AutoMoto / Testovi | 21. 02. 2017. u 19:46 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon pet godina spekulacija, najava i pomjeranja rokova, VW je najzad odlučio da pokrene novi niskobudžetni automobilski brend namijenjen prije svega tržištima u razvoju.

Inspiraciju za lansiranje auto-marke koja bi proizvodila jeftina vozila, Volkswagen je dobio od kompanije Renault i njenog brenda Dacia.

Prvi signali da VW razmišlja o pokretanju niskobudžetnog brenda pojavili su se još 2012., a kako piše Auto Express ova namjera njemačkog auto-giganta nakon dugog razmatranja ostvarit će se 2019., navodi B92.

Osnivanje nove, jeftine automobilske marke u okviru VW grupe dobiva sve više smisla kada se zna da su Škodina vozila postala skuplja i kvalitetnija nego ranije. Sa svakom novom generacijom automobila, češki proizvođač se polako uspinje i repozicionira na tržištu, čime se otvara prostor za uvođenje jeftinijeg auto-brenda.

Volkswagenov ekvivalent marki Dacia najprije će se pojaviti Kini, koja važi za najveće brzorastuće automobilsko tržište u svijetu. Nakon toga, u narednoj dekadi krenut će se u osvajanje drugih tržišta u razvoju.

Volkswagen će vozila svog novog brenda izrađivati u Kini u suradnji sa lokalnim kompanijama, a prva dva modela trebala bi biti mali sedan i SUV srednje veličine. Njemački proizvođač koristit će kao osnovu staru PQ35 mehaničku platformu, uz pojedine elemente koji će biti preuzete od aktualne MQB platforme, tvrdi Auto Express.

Kopirati
Drag cursor here to close