Potrošnja i plinovi

Tvorničke brojke lažu

AutoMoto / Flash | 25. 08. 2014. u 10:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kao što i svi ljubitelji automobila znaju, tvornički podaci o potrošnji goriva novih automobila često znaju prevariti kupce, a svakodnevna upotreba pokazuje da brojke koje je proizvođač naveo često nisu ni blizu realnosti, piše beogradski Blic.

Upravo zbog ovoga, Europska unija je odlučila uvesti nove zakone koji će strože kontrolirati testiranje potrošnje goriva i emisije CO2.

Do sada su testovi potrošnje i emisije štetnih plinova vršeni u laboratorijima, a plan je da u budućnosti budu provođeni na otvorenim putovima kako bi se izbjeglo manipuliranje rezultatima.

Ideja je da se testovi približe pravim uvjetima svakodnevne vožnje, međutim, za sada se očekuje žestok otpor automobilskih giganata.

Istraživanje je pokazalo kako su određeni proizvođači na razne načine uspijevali postići nerealne rezultate kada je potrošnja u pitanju, a između ostalog, testiranja su obavljana na izuzetno glatkim podlogama.

Pokazalo se kako su ovakve metode uspele da prikažu emisije CO2 čak 11 posto niže od realnih, dok bi novi testovi mogli pokazati da je emisija nitrogen-oksida čak pet puta viša nego što su dosadašnja ispitivanja pokazivala.

Kopirati
Drag cursor here to close