Kriminalna grupa

Tri milijuna KM zaradili na lažnom dizelu

AutoMoto / Flash | 30. 04. 2016. u 07:47 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trinaestočlana kriminalna grupa, koja je privođena u policijskoj akciji "Kolt" MUP-a Republike Srpske, uvezla je oko 300.000 litara baznog ulja koje je prodavala kao eurodizel na šest pumpi u Srpskoj.

Ovo su saznanja do kojih su došli pripadnici MUP-a RS tijekom istrage koja je intenzivno provođena od lipnja 2015. godine.

Procjenjuje se da je grupa nezakonito zaradila oko tri milijuna maraka.

Akcija je službeno završena u veljači ove godine privođenjem 13 osoba koje su osumnjičene za organizirani kriminal, utaju poreza, zloupotrebu ovlasti i obmanjivanje kupaca, piše Glas Srpske.

Uhićeni su Siniša Straživuk (48) i Milan Radovanović (37) iz Banjaluke, Josip Skoko (30) iz Gradiške, Ljuban Stošević (35) iz Novog Grada, Dragan Milovanović (66) iz Bijeljine i Mirsad Okić iz Zvornika koji su predati u nadležnost Tužiteljstva BiH po čijem je nalogu akcija izvedena, dok je sedam osumnjičenih nakon ispitivanja pušteno na slobodu.

Istragom je utvrđeno da su oni uvozili bazno ulje na koje se ne plaćaju porezi i trošarine, a prodavali ga kao gorivo koje podliježe oporezivanju. Tako su razliku u cijeni trpali u svoj džep. Procjenjuje se da su samo po jednoj uvezenoj cisterni imali zaradu od oko 30.000 maraka.

Istragom je još utvrđeno da su za uvoz ulja bili zaduženi Straživuk i Radovanović. Oni su tijekom 2015. godine putem tvrtke "Lider oil" uvozili "sirovinu" iz Italije i Srbije. Ulje je uvoženo i preko firme "Reuninon", čiji je rad organizirao Skoko.

Nakon uvoza Stošević je putem poduzeća "Tehnošped" organizirao prijevoz ulja do benzinskih crpki "Agrovoće", vlasništvo Milovanovića. Na njegovim crpkama u Kozarcu, Modriči, Zenici, Zvorniku i Milićima ulje je prodavano kao eurodizel. Okić je vozio kamione kojima je prevoženo bazno ulje.

Tijekom akcije pretreseno je šest stambenih i poslovnih objekata osumnjičenih. Tom prilikom oduzeta je brojna poslovna dokumentacija, kao i računalna oprema i drugi dokazi.

Osumnjičeni su osim proračuna oštetili i vlasnike vozila koji su bazno ulje kupovali kao eurodizel i tako im prouzrokovali kvarove. Također, izazvali su i ekološko zagađenje. Samim tim nikada neće biti utvrđeno kolika je stvarna šteta.

Kopirati
Drag cursor here to close