Njemačka

Poticaj od 4.000 eura za kupovinu električnog automobila

AutoMoto / Flash | 27. 04. 2016. u 13:06 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka će subvencionirati kupovinu električnih automobila kako bi potakla rast ovog sektora i ispunila nacionalni cilj o značajnom smanjenju emisija štetnih plinova u prometu, objavila je danas njemačka Vlada.

Kupci će dobiti 4.000 eura ako odaberu potpuno električni model, odnosno 3.000 eura ako uzmu automobil s hibridnim pogonom. Ove troškove ravnopravno će dijeliti država i proizvođači automobila, prenijela je Srna.

Program počinje sljedećeg mjeseca, a cilj države je da do 2020. godine na putevima bude milijun automobila s nultim emisijama. Trenutno ih ima oko 50.000 među 45 milijuna automobila.

Do sada su se u program vrijedan milijardu eura uključili Volkswagen, Deimler i BMW, a i dalje je otvoren za sve domaće i strane proizvođače.

Vlada je za ovaj projekt izdvojila 600 milijuna eura, a očekuje se da će program trajati najmanje do 2019. godine, prenio je AFP.

Novac će biti dodjeljivan kupcima po redoslijedu kojim su naručivali automobile koji nisu skuplji od 60.000 eura, rekao je ministar financija Wolfgang Schaeuble.

Vlada je izdvojila i 300 milijuna eura za ubrzanje izgradnje infrastrukture stanica za punjenje baterija električnih vozila u gradovima i duž auto-puteva.

Još 100 milijuna eura bit će uloženo u kupovinu električnih modela za državne službe.

Kopirati
Drag cursor here to close