Uvoz

Porsche Holding Salzburg u BiH preuzeo posao uvoznika za automarke Volkswagen koncerna

AutoMoto / Flash | 02. 07. 2015. u 11:04 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Porsche Holding Salzburg, 100 posto kćerka firma Volksvvagen AG, preuzela je 1. srpnja tržišnu odgovornost za vozila Volkswagen koncerna u Bosni i Hercegovini.

Novi uvoznik, Porsche BH d.o.o. Sarajevo, zastupat će ubuduće marke: VW putnička vozila, VW gospodarska vozila, Audi, Seat, Škoda i Porsche.

''Zadovoljstvo nam je što smo sada sa Bosnom i Hercegovinom kao importer zastupljeni u svim zemljama središnje i istočne Europe i što naše dugogodišnje iskustvo u veleprodaji i maloprodaji automobila možemo primijeniti i ovdje u Bosni i Hercegovini'', istakao je danas Alain Favey, predstavnik Uprave Porsche Holding Salzburg, na konferenciji za štampu u Sarajevu.

Kazao je da je od ASA Grupacije preuzeta veoma uspješna kompaniju koja je sa tržišnim sudjelovanjem od 40 posto u prošlosti napravila odličan posao.

Dosadašnji uposlenici kompanije ASA Auto, kao i dvije pripadajuće maloprodaje, sa suradnicima, preuzeti su u novu kompaniju Porsche BH d.o.o. Sarajevo.

Za direktore novoosnovane kompanije imenovani su gospodin Alex Vaszi i Senad Olovčić.

Novo poduzeće, kako je danas rečeno, bavit će se veleprodajom (Porsche Bosna i Hercegovina) i maloprodajom (Porsche Sarajevo). Istovremeno će Porsche Leasing prilikom kupovine novog vozila omogućavati financiranje i sve ostale usluge na jednom mjestu. Ovim potezom Porsche Holding Salzburg "zatvara i svoju posljednju otvorenu točku u jugoistočnoj Europi".

Preuzimanjem uvoza u BiH, Porsche Holding Salzburg će od polovice 2015. godine, osim u Austriji, sa veleprodajom i maloprodajom marki Volksvvagen koncerna biti zastupljen u svih dvanaest zemalja srednjoistočne Europe, kao i u Ukrajini.

Porsche Holding Salzburg (PHS) je najveća kompanija za prodaju automobila u Evropi i djeluje u dvadesetičetiri zemlje širom svijeta. Porsche Holding Salzburg zastupa marke Volkswagen koncerna u veleprodaji, maloprodaji i postprodaji (usluge). Pored toga, prodajom rezervnih dijelova, financijskim uslugama kod nabavke automobila, te vlastitim razvojem informatičkih sustava pokriva kompletan spektar trgovine automobilima.

U ožujku 2011. godine Porsche Holding Salzburg postala je 100% kćerka firma Volksvvagen AG i sa sobom je unijela svoj dugogodišnji Know-how u globalnu prodaju automobila Volkswagen koncerna. Krajem 2014.godine kompanija je brojala 32.307 zaposlenih koji su prodali 623.000 novih vozila i koji su ostvarili promet od 17,1 milijardu eura. U 2014.godini Porsche Holding Salzburg je u istočnoj Europi, uključujući Ukrajinu, isporučio 199.933 novih vozila i ostvario promet od 4,6 milijardi eura. U veleprodaji i pripadajućim maloprodajama ova kompanija zapošljava 5.900 suradnika.

Dosadašnja kompanija ASA Auto prodala je u prošloj godini 2.955 novih vozila marki Volksvvagen koncerna i ostvarila tržišno učešće od 42,12 posto. Porsche BH d.o.o Sarajevo preuzeo je 150 zaposlenih.

Kopirati
Drag cursor here to close