BIHAMK

Pomoć na cesti diže se na europsku razinu

AutoMoto / Flash | 08. 02. 2016. u 13:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zakonom o povjeravanju javnih ovlasti auto-moto klubovima u Federaciji BiH, koji je u parlamentarnoj proceduri, podigla bi se kvaliteta usluga prema motoriziranim građanima na čitavoj teritoriji Federacije, a u skladu s principima koji se koriste u Europskoj uniji, potvrdio je Feni direktor BIHAMK Asistencija d.o.o. Elvedin Hasanović, ističući kako se to odnosi, prije svega, na ''prosječno ciljano vrijeme odziva do 30 minuta za intervencije pomoći na cesti specijaliziranim vozilom, dok je za vozila vučne službe do 45 minuta''.

Osim navedenog, kaže, da pružatelji usluga moraju raspolagati s točno definiranim i opremljenim call-centrom, hardverskom opremom, tehničkim pomagalima, te vozila za pomoć na cesti moraju biti opremljena po definiranom standardu.

Naime, donošenjem ovog zakona, koji je u formi nacrta prošlog tjedna usvojio Zastupnički dom Parlamenta FBiH, želi se postići sveobuhvatno i kvalitetno pružanje usluga iz ovog domena sudionicima u cestovnom prometu u Federaciji BiH, prateći iskustva i praksu u susjednim državama i EU.

''BIHAMK kao punopravni član svih svjetskih međunarodnih auto-moto organizacija FIA, ARC Europe, FIM, AIT svoje usluge pruža u skladu s važećim međunarodnim propisima, a za što smo 2010. dobili nagradu - "Najkvalitetnija usluga pomoći na cesti u 2010. godini od ARC Europe" '', kazao je Hasanović.

Podsjetio je da povjeravanje javnih ovlasti auto-klubovima (BIHAMK i Auto-moto savez u BiH) nije definirano niti jednim zakonom, a propisi iz predratnog razdoblja nisu primjenjivi.

''Do sada je ova oblast bila definirana u skladu s članom 100. Zakona o cestama, dok su nadležnosti definirane i prenesene putem JP Ceste FBiH'', istaknuo je Hasanović.

Zbog toga se u Federaciji očekuje donošenje zakona o povjeravanju javnih ovlasti auto-moto klubovima, kojim bi, kako kaže Hasanović, BIHAMK-u bilo povjereno izdavanje međunarodnih vozačkih dozvola vozačima koji imaju važeću vozačku dozvolu izdanu u BiH, te izdavanje dozvole za upravljanje tuđim vozilom u inozemstvu koje je registrirano u BiH.

''Ovlasti se, također, odnose na poslove službe “Pomoć-informacije“, davanje izvješća o stanju na cestama i pružanje turing pomoći, uklanjanje s javnih cesta oštećenih i vozila u kvaru, provedbi preventivnih i edukativnih mjera s ciljem povećanja sigurnosti prometa, pripremi sudionika u cestovnom prometu, te obavljanju dodatne edukacije i obuke'', rekao je u izjavi za Fenu direktor BIHAMK Asistencija d.o.o. Elvedin Hasanović.

Kopirati
Drag cursor here to close