Sarajevo

Otvorena prva punionica za električna vozila u BiH

AutoMoto / Flash | 28. 09. 2016. u 12:26 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prva punionica za električna vozila u Bosni i Hercegovini otvorena je u srijeduna parkingu hotela Residence Inn Marriott Sarajevo.

Predstavnici tog hotela kazali su kakoje ovim proširena njihova ponuda, ali i ponuda Sarajeva jer su ranije brojni turisti iz Austrije, Njemačke, Hrvatske i drugih država odustajali od dolaska u hotel i grad jer nisu imali gdje napuniti strujom svoj električni automobil.

Istaknuli su da je punionica dostupna samo za goste njihovog hotela.

U BiH ima samo jedno električno vozilo, a županijski ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Čedomir Lukić na otvaranju punionice kazao je da je potrebno raditi na podizanju svijesti o važnosti ovakvih autmobila.

Izrazio je zadovoljstvo što je otvorena punionica, ali je istaknuo da je ovo prvi, mali korak da se na ovaj način smanji zagađenost zraka u Sarajevu.

Uime firme ''Per aspera'' koja će servisirati prvu punionicu za električna vozila Armin Imamović pojasnio je kako je potrebno oko sat vremena da vozilo bude napunjeno da može preći više od 100 kilometara i da je za to potrebno oko dvije KM.

Hotel Residence Inn Marriott Sarajevo projekt je proveo u suradnji s Elektroprivredom BiH koja je, kao ovlašteni operator distributivne mreže u Federaciji BiH, pružila podršku projektu instaliranjem punionice.

Kopirati
Drag cursor here to close