Limuzina

Mercedesov bunker na četiri točka, a cijena - sitnica

AutoMoto / Testovi | 26. 09. 2016. u 14:13 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mercedes je predstavio blindiranu verziju najluksuznije Maybach limuzine. S obzirom da je Mercedes Maybach S600 Pullman namijenjen državnicima i VIP ličnostima koje zahtijevaju posebne mjere zaštite od eventualnih napadača, proizvođač je na tržište izbacio oklopljenu, Guard varijantu ovog automobila dugačkog 6,5 m.

Vozilo ima certifikat za najviši balistički nivo zaštite, VR9, što znači da je pored puščane paljbe u stanju izdržati i udar manje eksplozivne naprave. Putnici u kabini sigurni su čak i ako na rastojanju od 2 metra od vozila eksplodira 15 kg TNT-a.

Da bi VIP ličnosti bile zaštićene od potencijalnog agresora, bilo je neophodno ugraditi dodatne čelične elemente u karoserijske panele, pa je ukupna masa vozila porasla na 5,1 tonu. Na primjer, vrata su toliko teška da se u njima nalaze specijalni elektromotori kako bi se lakše otvarala.

Ojačana je i struktura poda, za slučaj da napadači odluče da aktiviraju eksplozivnu napravu ispod vozila. Iako modifikovani S600 Pullman Guard ima karakteristike vozila koje bi moglo izdržati borbena djelovanja u ratnoj zoni, ovaj automobil izvana izgleda kao i 'obični' Mercedes Maybach bez balističke zaštite, piše B92.

Također, zadržan je sav luksuz u kabini, koji je dostupan i u regularnoj verziji ovog modela. Za pogon je upotrebljen 6.0 V12 bi-turbo sa 530 ks (390 kW) i 830 Nm, a zbog velike mase, maksimalna brzina automobila elektronski je ograničena na 160 km/h.

Vrhunski nivo luksuza i zaštite ima i svoju cijenu, pa je za Mercedes Maybach S600 Pullman Guard u Njemačkoj potrebno izdvojiti oko 1,4 milijuna eura.

Kopirati
Drag cursor here to close